حسابداری ارزش منصفانه رویکرد جدید گزارشگری محسوب میشود که مطابق با آن نهادهای مالی میتوانند اطلاعات مرتبطی از وضعیت دارایی و بدهی خود را در قالب صورتهای مالی منتشر کنند.
حسابداری ارزش منصفانه، رویکرد نوین گزارشگری مالی
16 بهمن 1396 ساعت 10:19
حسابداری ارزش منصفانه رویکرد جدید گزارشگری محسوب میشود که مطابق با آن نهادهای مالی میتوانند اطلاعات مرتبطی از وضعیت دارایی و بدهی خود را در قالب صورتهای مالی منتشر کنند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین،ایجاد و توسعه محیط تجاری فعال و شفاف که در آن اطلاعات بهروز و مرتبط از فعالیت سازمانهای مالی و غیرمالی منتشر میشود و منافع سرمایهگذاران با اطلاعرسانی بههنگام حفظ میشود، از مهمترین اهداف تمام بازارهای سرمایه در سطح بینالمللی است.
در این ارتباط اطلاعات حسابداری از جمله مواردی است که موجب ایجاد و توسعه شفافیت و افشا در بازار سرمایه میشود. طبق اصول حسابداری روش گزارشگری رایج و غالب در حسابداری رویکرد بهای تمام شده تاریخی است که با تحولات حال حاضر و پیچیدگیهای بازار مالی و توسعه ابزارهای مالی مورد بازنگری و کنکاش در ادبیات حسابداری قرار گرفته است.
حسابداری ارزش منصفانه، رویکرد نوین گزارشگری مالی است که مطابق با آن سازمانهای مالی و غیرمالی میتوانند برای اندازهگیری و گزارشگری ارزش دارایی و بدهی مالی یا ابزارهای مالی از آن استفاده کرده و اطلاعات مربوطی از وضعیت دارایی و بدهی مالی خود را در قالب صورتهای مالی منتشر کند.
در ایران نیز کمیته تدوین استانداردهای حسابداری، بر اساس استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی و با تشکیل جلسات متعدد، پیشنویس استاندارد «ابزارهای مالی: افشا» را در آبان 1396 به منظور شناسایی ارزش منصفانه ابزارهای مالی تدوین و منتشر کرده است.
بررسی فرآیند ارائه و استفاده از رویکرد ارزش منصفانه طی سالهایی که از ارائه استانداردهای مرتبط به آن در سطح بینالمللی و در ایران گذشته است، همواره این سوال را در ذهن محققان و قانونگذاران ایجاد کرده که آیا رویکرد حسابداری ارزش منصفانه در تقابل با رویکرد بهای تمام شده تاریخی است؟ آیا برتری در یکی از این دو رویکرد در مقایسه با رویکرد دیگر وجود دارد؟ مزایا و معایب تاکید بر هر یک از رویکردها به خصوص رویکرد حسابداری ارزش منصفانه برای موسسات مالی و اعتباری همچون بانکها چیست؟
پاسخ به این سوالات از حوصله این یادداشت خارج است؛ اما نکته قابل توجه آن است که تسهیلات بانکی به عنوان مهمترین دارایی مالی بانکها از این استاندارد اثر میپذیرد و این سوال مطرح است که واکنش بانکها و در راس آنها بانک مرکزی به انتشار این استاندارد چیست؟
به خصوص آنکه این استاندارد در حال حاضر پیشنویسی برای دریافت نظرات موافق و مخالف است و بانک مرکزی و بانکها از مهمترین ذینفعان این استاندارد هستند. نکته قابل توجه آن است که نتایج تحقیقات در حوزه بکارگیری ارزش منصفانه در بانکها نشان میدهد که معمولا استانداردگذاران و سرمایهگذاران، از موافقان استفاده از ارزش منصفانه هستند و این در حالی است که بانکداران و سایر گروههای ذینفع بانکی با آن مخالف هستند.
مبتنی بر نتایج تحقیقات، مدیران و سایر گروههای ذینفع بانک بر این باور هستند که اطلاعات ارزش منصفانه غیرواقعی است و عموما مقدار آن از ابتدا با هدف شناسایی و تعیین مقررات سرمایه و اثرگذاری بر وضعیت اقتصادی بانک و نه افشا و گزارش آن در قالب صورتهای مالی، شناسایی و اندازهگیری میشود.
همچنین آنها بر این باور بودند که شناسایی دارایی و بدهی مالی بانک و برآورد ارزش منصفانه آن در شرایطی که بازاری برای این نوع از ابزارهای مالی وجود ندارد، امکانپذیر نیست. طی این سالها مدیران بانکها و حسابرسان بیان کردند که رقم سود تحت ارزش منصفانه برای دارایی و بدهی مالی قابل اتکا و قابل اعتماد نیست؛ زیرا افزایش نوسان سود بانک ناشی از استفاده از رویکرد ارزش منصفانه نباید از نوسان اقتصادی وضعیت عملیاتی بانک، عدم تخصیص کارای سرمایه و افزایش هزینههای سرمایه بانک اثر پذیرد.
علاوه بر آن، قابل اتکا بودن ارزش ارائه شده همواره از مهمترین چالشهای برآورد و محاسبه ارزش منصفانه ابزارهای مالی بوده است. این نگرانی به خصوص برای تسهیلات که بازار فعالی برای آنها وجود ندارد، بیشتر است و ضرورت دارد بانک مرکزی به عنوان نهاد نظارتی و قانونی بانکها به بررسی همه ابعاد استاندارد و ارائه نظرات کارشناسی در این حوزه پرداخته و پیشنهادات کاربردی خود را به سازمان حسابرسی تقدیم کند.
کد مطلب: 11324