فرابورس ایران در بیستمین روز از اسفندماه روندی نزولی را در پیش گرفت. در حالی فرابورس بهرغم کاهش شاخص کل بورس در جریان معاملات روز شنبه، روندی صعودی را در پیش گرفته بود که این مسیر در جریان معاملات روز گذشته تغییر کرد.
همگامی فرابورس با بورس
21 اسفند 1396 ساعت 9:57
فرابورس ایران در بیستمین روز از اسفندماه روندی نزولی را در پیش گرفت. در حالی فرابورس بهرغم کاهش شاخص کل بورس در جریان معاملات روز شنبه، روندی صعودی را در پیش گرفته بود که این مسیر در جریان معاملات روز گذشته تغییر کرد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین،به این ترتیب آیفکس همگام با ریزش 566 واحدی نماگر اصلی بورس، افت 7/3 واحدی (معادل 34/0 درصد) تا سطح 1080 واحدی را تجربه کرد. با احتساب ریزش روز گذشته آیفکس، بازدهی این نماگر از ابتدای سال تاکنون به 45/23 درصد محدود شد. رصد معاملات روز گذشته فرابورس ایران نشاندهنده بیشترین فشار بر شاخص از سوی نماد معاملاتی شرکتهای آهن و فولاد ارفع، پتروشیمی زاگرس و ذوبآهن اصفهان در مجموع به میزان 15/3 واحد است. در مقابل اما نماد معاملاتی پتروشیمی مارون بیشترین حمایت از آیفکس را بهعمل آورد و مانع از ریزش بیشتر این نماگر شد.
بیشترین اثرگذاری منفی بر آیفکس به معاملات سهامداران در نماد معاملاتی «ارفع» برمیگردد. «ارفع» پس از رشدی که روز شنبه بهخاطر بازگشایی داشت، روز گذشته با فشار فروش مواجه شد. این نماد در جریان معاملات روز شنبه پس از افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف و ارائه تعدیل مثبت 198 درصدی، بازگشایی شد. اما فشار عرضهها در روز گذشته سبب شد تا قیمت سهام این شرکت تا کفمجاز قیمتی کاهش یابد. «ارفع» چندی پیش سود پیشبینی شده هر سهم خود را از 280 ریال به 834 ریال تغییر داد. این شرکت حذف آثار تسعیر ارز در سالجاری (تبدیل وام ارزی و توافق با بانک صنعت و معدن)، کاهش بهای تمامشده کالای فروشرفته ناشی از تعدیل استهلاک ماشینآلات و تاسیسات و همچنین افزایش نرخ فروش شمش فولاد را از مهمترین دلایل تعدیل مثبت «ارفع» عنوان کرد. در آنسوی بازار اما «مارون» مانع از افت بیشتر شاخص فرابورس شد. پتروشیمی مارون بهعنوان بزرگترین شرکت فرابورسی از نظر ارزش بازار (بیش از 16 هزار میلیارد تومان) بهشمار میرود. بر این اساس معاملاتی هرچند کمحجم در این نماد نیز تاثیری بزرگ بر کلیت بازار برجا میگذارد. روز گذشته نیز تنها 23هزار و 812 سهم «مارون» به ارزش 99 میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت که با توجه به رشد محدود قیمت سهام این پتروشیمی، همین حجم از دادوستد تاثیر مثبت حدود 6/0 واحدی بر آیفکس داشت. در مجموع طی معاملات روز یکشنبه، فعالان بازار شاهد جابهجایی افزون بر 232 میلیون ورقه بهادار به ارزش افزون بر یک هزار و 390 میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس بودند. از این میزان بازارهای اول و دوم در مجموع دادوستد 129 میلیون سهم به ارزش حدود 32 میلیارد تومان را به خود اختصاص دادند.
فرابورس ایران روز یکشنبه در مجموع شاهد تغییر مالکیت حدود 64 میلیون تومانی به نفع معاملهگران حقیقی بود. در این میان نماد معاملاتی گروه صنایع کاغذ پارس بیشترین حمایت بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابهجایی حدود 4 میلیون سهم «چکاپا» به ارزش یک میلیارد و 400 میلیون تومان از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد. پس از آن نیز «اوان» شاهد بیشترین تغییر مالکیت به نفع معاملهگران حقیقی به ارزش 680 میلیون تومان بود. در آن سوی بازار نماد معاملاتی شرکت آهن و فولاد ارفع شاهد بیشترین تغییر مالکیت سهام به نفع حقوقیها بود. بر این اساس دیروز حدود یک میلیون و 900 سهم «ارفع» به ارزش 690 میلیون تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد.
از «اخزا» و «تسه» چه خبر؟
در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز دیروز بیش از 13 میلیون و 600 هزار ورقه به ارزش یک هزار و 340 میلیارد تومان در یک هزار و 251 نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. بیشترین حجم و ارزش معاملات این روز در این بازار به اوراق منفعت دولت در نماد «افاد1» تعلق گرفت. به این ترتیب دیروز پس از تمدید پذیرهنویسی اوراق منفعت دولت تا پایان معاملات روز گذشته (بیستم اسفندماه)، فرابورس ایران شاهد معامله 11 میلیون و 6400 هزار ورقه از این اوراق به ارزش یک هزار و 164 میلیارد تومان بود. همچنین در این روز شاهد معامله حدود یک میلیون و 540 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در 962 نوبت معاملاتی به ارزش 124 میلیارد تومان بودیم.
«اخزا»ها در این روز در محدوده قیمتی 69 تا 92 هزار تومان نوسان کردند. «اخزا614» تنها نماد معاملاتی این بازار بود که دیروز با رشد محدود قیمت همراه شد. سایر سررسیدهای اسناد خزانه اسلامی اما با افت میانگین 8/ 0 درصدی مواجه شدند. بیشترین افت قیمت در این روز به «اخزا605» اختصاص پیدا کرد. بر این اساس روز گذشته، متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با رشد 9/ 0 واحد درصدی نسبت به روز شنبه در سطح 6/ 22 درصد قرار گرفت. همانطور که در گزارش روز شنبه «دنیایاقتصاد» تحت عنوان «پازل سود در بازار بدهی» عنوان شد، بهنظر میرسد عدم شناخت کافی نسبت به اوراق بدهی، نبود چشمانداز کاهش سود سپرده بانکی و همچنین نیاز به نقدینگی پایان سال بازیگران بازار بدهی مهمترین دلایل تداوم افزایش نرخ سود در این بازار است.
همچنین روز گذشته فرابورس شاهد معامله حدود 55 هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش حدود 3 میلیارد و 700 میلیون تومان در بازار ابزارهای نوین مالی بود. «تسه»ها به نوسان در کفهای قیمتی 64 تا 68 هزار تومان ادامه دادند. به این ترتیب متوسط قیمت امتیاز تسهیلات مسکن در فرابورس، دیروز با افت حدود 1/ 0 درصدی (نسبت به روز شنبه) مواجه شد و به 66 هزار و 720 تومان رسید. با وجود اینکه به سبب کاهش تقاضای اوراق در ماههای اخیر شاهد افت قابل توجه قیمت این اوراق بودیم؛ اما به نظر میرسد شناسایی کف قیمتی در کنار چشمانداز رشد تدریجی تقاضا با نزدیک شدن به سال جدید مانع از افت قابل توجه «تسه»ها است. بیشترین افزایش قیمت روز گذشته در میان این اوراق نیز با رشد 8/ 2 درصدی به «تسه9506» رسید و در مقابل سررسید تیر 95 اوراق تسهیلات مسکن با بیشترین افت قیمت همراه شد.
کد مطلب: 13380