به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین،سید جلال ابراهیمی در مورد سفر اخیر هیأتی از خزانهداری و وزارت خارجه آمریکا به ترکیه برای بررسی وضعیت تحریمهای علیه ایران گفت: در شرایط موجود هیچ افتی در میزان صادرات و واردات بین ترکیه و ایران اتفاق نیفتاده است و حتی آقای اردوغان و بنعلییلدیریم تاکید کردهاند که هیچ گونه تغییری در سیاستهای اقتصادی ترکیه و ایران صورت نمیگیرد و اعلام کردند ترکیه در مورد ایران از هیچ کسی دستور نمیگیرند و تابع سیاستهای اعمال فشار خروج امریکا از برجام نیستند.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی روابط خوبی بین ایران و ترکیه وجود دارد و براساس آخرین آمارها نزدیک به 800 هزار نفر ایرانی از ترکیه بازدید کردهاند که نشاندهنده استقبال مناسب ترکها از ایرانیهاست. از سویی بین ایران و ترکیه قرارداد سوآپ ارزی وجود دارد که مسافران میتوانند با تبدیل ریال به لیر به راحتی اقدام به خرید کنند.
دبیر کل اتاق بازرگانی ایران و ترکیه متذکر شد: هرچند اخیرا برخی از تجار اعلام کردهاند تعدادی از بانکهای ترک از گشایش ال سی خوداری میکنند یا السیهای باز شده را میبندند اما طی تماس ما، مسولین مربوطه این اقدام را ناشی از رفتار سلیقهای بانکها دانستهاند که نباید انجام شود، همچنین قرارداد بین بانک ملت و هالک بانک ترکیه برای بازکردن ال سی و روابط ارزی هنوز وجود دارد.
وی با اشاره به برخی همکاریهای دوجانبه گفت: بین ایران و ترکیه کمیسیونهای مختلفی مانند تجاری و ترجیحی فعالیت میکنند و اخیرا هم شرکتهای ایرانی زیادی به ویژه در حوزهی آی تی و کامپیوتر که متقاضی های زیادی در ترکیه دارند ثبت شرکت کردهاند و بهصورت جوین وینچر فعالیت میکنند.
ابراهیمی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار، میزان مبادلات ترکیه و ایران تقریبا 12.5 میلیارد دلار است که بیشتر شامل صادرات نفتوگاز، پتروشیمی، خشکبار، گیاهان دارویی و مواد معدنی به ویژه سنگ و گندله است و اخیرا هم منتظر ثبت تعرفه ترجیحی فلزات و اقلام فلزی از سوی کابینه جدید دولت ترکیه هستیم.
مدیر مرکز مطالعات ایران و ترکیه با اشاره به نقش صنعت توریسم در بازار ارز ترکیه گفت: در شرایط کنونی که نرخ برابری لیر با دلار 4.50 است و با توجه به اینکه هر لیر در بازار ایران 1600 تومان است، میتوان به این نتیجه رسید که نرخ برابری لیر و دلار برحسب پول ایران تقریبا 7200 تومان است و نشانهای از تنش در این بازار است. نوسات اخیر در ترکیه هرچند امری پذیرفته شده است اما دولت سعی می کند که نرخ دلار را کاهش دهد.
وی ادامه داد: آنچه در بازار ارز ترکیه مهم است ورود و تاثیر توریسم پیوسته است که با وارد کردن دایمی ارز به بازار، نوسانات ارز را کنترل میکند اما در صورت بروز بحران دولت سعی میکند تا بازار را در کنترل بگیرد.
ابراهیمی یادآور شد: برای نمونه براساس آمار روزانه نزدیک به 500 هزار نفر توریسم وارد استانبول میشوند و اگر هر نفر روزانه تقریبا 1500 دلار را وارد بازار ارز کند، بدون دخالت دولت و بانک مرکزی بازار به تعادل خواهد رسید و نوسانات را کنترل خواهد کرد و تنها در شرایط بروز بحران است که دولت وارد بازار می شود.