بازار سهام دومین هفته دیماه را نیز با شرایط مثبت سپری کرد. در حالی شاخص کل بورس در ادامه روند صعودی خود که از زمستان آغاز کرده بود، هفته گذشته را نیز با ثبت بازدهی ۵/ ۱درصدی پشت سرگذاشت.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین، به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای دیماه تاکنون به بیش از 3درصد رسید. در این میان سهامداران خرد نیز همگام با فضای مثبت ایجاد شده به فعالیت بیشتر پرداختند. بهطوریکه طی دو هفته اخیر با خریدهای پرحجم حقیقیها، خالص تغییر مالکیت در زمین این گروه از بازیگران حفظ شد.
بررسی جزئیات خالص تغییر مالکیتها در هفته گذشته نشان از آن دارد که 268میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شده است. این رقم بیشترین خالص خرید حقیقیها از هفته منتهی به 11مهر است. حال با توجه به مبادلات مزبور آیا حجم بالای معاملات و پررنگ شدن نقش خریداران حقیقی میتواند نشانههایی از بازگشت مجدد بورس به مدار رونق باشد؟ هر چند برخی از شرکتها به واسطه عملکرد ماهانه و چشمانداز بنیادی که تحلیلگران برای آنها متصور هستند مسیر رشد قیمتی را در پیش گرفتهاند، اما شیفت نقدینگی از صنعتی به صنعت دیگر نشان از حرکت در سودای کسب سود حداکثری در کوتاهترین زمان ممکن دارد. این روند طی هفته گذشته در خرید سهام دو گروه بانکی و خودرویی نمود بیشتری داشت. این موضوع میتواند نشان از تداوم عدم قطعیتها و خرید و فروشهای هیجانی معاملهگران داشته باشد. به این ترتیب باید در انتظار معاملات روزهای آتی و رصد خرید و فروشهای از سوی بازیگران به ویژه سهامداران خرد بازار بود تا بتوان بهطور قطع از بازگشت بورس به مدار رونق صحبت کرد.
اشتیاق برای جمعآوری سهام بانکی
در حالی بازدهی هفتگی صنعت بانکداری در بورس به 8درصد رسید که در این مدت سهامداران خرد بازار تمایل زیادی به جمعآوری سهام گروه بانکی نشان دادند. در حالی خالص خرید هفتگی حقیقیها به 268میلیارد تومان رسید که تغییر مالکیت صورتگرفته در نمادهای بانکی بیش از مجموع جابهجاییها مزبور بود. بهطوریکه در این هفته بیش از 280میلیارد تومان نقدینگی در گروه بانکی و در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شد. در گزارش منتشر شده «دنیای اقتصاد» تحت عنوان «بورسبازی در زمینلرزان» به بازخوانی آخرین وضعیت بانکها و ریسک موجود در گروه بانکی پرداخته شده است. بر این اساس نمیتوان علت دیگری جز هیجان و عطش کسب سود را برای جمعآوری سهام این گروه متصور شد. اما در این میان سهامداران خرد بیشترین فعالیت را جمعآوری سهام بانک پاسارگاد داشتند؛ نماد بانک پاسارگاد در حالی نخستین روزهای آذر 95 با عنوان «ابهام در ارائه اطلاعات» متوقف شد که سرانجام بعد از دو سال توقف، روز سهشنبه با نوسان مثبت 34 درصدی بازگشایی شد. البته این روند در معاملات روز چهارشنبه نیز تداوم داشت و با افزایش قیمت 5درصدی هر سهم مزبور و صف خرید سنگین همراه شد. به این ترتیب معاملهگران حقیقی در دو روز یادشده حدود 220میلیارد تومان نقدینگی را به خالص خرید سهام بانک پاسارگاد اختصاص دادند. این در حالی است که سهامداران عمده «وپاسار» عرضههای سنگینی در این نماد داشتند؛ در این میان روز سهشنبه شرکت دانش گستران آتی سازپویا حدود 172میلیون سهم و سرمایهگذاری خوارزمی نیز 21میلیون سهم «وپاسار» را عرضه کردند. این روند در معاملات روز چهارشنبه نیز ادامه یافت. بهطوریکه «وخارزم» به فروش خود در سهام مزبور ادامه داد و 100میلیون سهم دیگر را واگذار کرد. موسسه همیاری کوثر نیز به لیست عرضهکنندگان سهام «وپاسار» اضافه شد و 300میلیون سهم را به فروش رساند. از دیگر نمادهای بانکی که مورد اقبال سهامداران قرار داشتند میتوان به نماد بانک صادرات اشاره کرد. سهامداران حقیقی بیش از 38میلیارد تومان نقدینگی را در این سهم به پرتفوی خود منتقل کردند. در این میان صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی سپهرصادرات خرید و فروشهای متعددی در طول هفته داشت؛ این حقوقی روز شنبه 100هزار سهم «وبصادر» را خریداری کرد. البته در این روز گروه مالی سپهرصادرات نیز حدود 8میلیون سهم مزبور را به پرتفوی خود افزود. این روند در روز یکشنبه با عرضه 100هزار سهمی صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی سپهرصادرات دنبال شد. حرکت زیگزاگی این صندوق در روزهای بعد نیز ادامه یافت. بهطوریکه خرید 100هزار سهم در روز دوشنبه و عرضه 100هزار سهم در روز سهشنبه را ثبت کرد. روند عرضهها توسط این حقوقی در روز چهارشنبه شدت گرفت که با واگذاری 8میلیون سهمی همراه شد.
توجه مجدد به خرید سهام خودرویی
گروه خودرویی نیز از دیگر صنایع مورد توجه معاملهگران در هفته گذشته بود. این صنعت نیز در حالی هفته گذشته را با رشد 3درصدی شاخص گروه سپری کرد که در معاملات روز چهارشنبه و همزمان با انتشار خبری پیرامون معافیت مالیاتی 5ساله بنگاههای اقتصادی با توجه به افزایش سرمایه ناشی از تجدید ارزیابی داراییها، موجی از تقاضا در این گروه شکل گرفت. بهطوریکه موج مثبت رشد قیمتی نیز در نمادهای این گروه شکل گرفت. به این ترتیب در مجموع هفته گذشته بیش از 11میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی سهامداران عمده این صنعت خارج و به سبد سهام حقیقیها افزوده شد. در این میان بیشترین میزان خرید صورت گرفته در نماد مهرکام پارس بود؛ در حالی «خمهر» هفته گذشته را با ثبت بازدهی قابلتوجه 23درصدی سپری کرد که حقیقیها با خریدهای پرحجم خود در این نماد، خالص خرید 13میلیارد و 600میلیون تومانی را رقم زدند. این در حالی است که شرکت سرمایهگذاری سمند از روز یکشنبه اقدام به فروش سهام مزبور کرد. بهطوریکه این حقوقی 50میلیون سهم «خمهر» معادل 6درصد را در طول هفته گذشته واگذار کرد و درصد مالکیت خود در این سهام را به 98/ 4درصد رساند. در این راستا «خمهر» روز سهشنبه، اطلاعات و صورتمالی دوره 6ماهه نخست سال جاری را بهصورت حسابرسی شده اعلام کرد. بر این اساس تا پایان شهریور ماه 625ریال زیان به ازای هر سهم محقق کرده است.ایرانخودرو نیز از دیگر نمادهای مورد توجه سهامداران خرد در این هفته بود. بهطوریکه حدود 5/ 7میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی منتقل شد. در نماد «خودرو» نیز شرکت سرمایهگذاری سمند بهعنوان حقوقی فعال، فروش 15میلیون سهم در معاملات روز چهارشنبه را رقم زد. این در حالی است که دیگر لیدر گروه یعنی سایپا، بیشترین میزان خرید و حمایت از سوی سهامداران عمده را در هفته گذشته بهخود اختصاص داد. بهطوریکه خالص خرید حقوقیها در نماد مزبور به بیش از 14میلیارد و 600میلیون تومان رسید.
معدنیها و حمایت سهامداران عمده
رصد تحرکات صورت گرفته در نمادهای گروه معدنی نیز نشان از حمایت سهامداران در این هفته دارد. بهطوریکه حقوقیها با خریدهای پرحجم خود در نمادهای این گروه، توانستند 5/ 16میلیارد تومان نقدینگی را به پرتفوی خود منتقل کنند. در صدر خریدهای صورت گرفته نیز جمعآوری سهام توسعه معادن و فلزات قرار داشت. در این میان صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی توسعه معادن وفلزات آرمان بهعنوان حقوقی فعال در «ومعادن» در تمامی روزهای هفته به جمعآوری سهام مزبور پرداخت و در مجموع حدود 18میلیون سهم را به پرتفوی خود افزود. دو نماد گلگهر و چادرملو نیز از دیگر نمادهای مورد توجه حقوقیها در این هفته بودند. هر کدام از دو نماد مزبور به ترتیب خالص خرید 1/ 4میلیارد تومانی و 2میلیارد تومانی را از سوی سهامداران عمده تجربه کردند. در هردوی این نمادها، صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرین شهر بهعنوان حقوقی فعال به خرید سهم پرداخت.