شاخص کل فرابورس ایران طی هفته گذشته، با رشد بیش از ۴/ ۵ درصدی به کانال ۲ هزار و ۱۰۰ واحدی دست یافت و هفته جاری را با تجربه صعود آنی حدود ۳۰ واحدی آغاز کرد. با این حال، تاثیرات مثبت عوامل اقتصادی نظیر رشد قیمتهای جهانی فلزات پایه، مغلوب عامل غیراقتصادی تعویق تصویب لوایح FATF شد و سهام با تقاضای کم و میل به فروش معاملهگران مواجه شد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین، امری که نماگر بازار سهام را به تدریج به سوی مراتب پایینتر کشاند. کاهش تقاضا در معاملات بازار بدهی نیز مشاهده شد که موجب رشد متوسط نرخ بازدهی آن شد. در سوی دیگر، افزایش خرید در داد و ستدهای تسهیلات مسکن، قریب به اتفاق اوراق این بازار را به مدار صعودی قیمتها هدایت کرد.
آغاز ناهمگون بازار
همگام با گشایش بازار سهام در هفته جاری، بررسی پالرمو برای چهارمینبار در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت. نگرانی در رابطه با پیوستن ایران به FATF احتیاط سهامداران را همواره برانگیخته است و دیروز نیز تردید نسبت به تصویب این لوایح، معاملات را تحتتاثیر قرار داد و میل به فروش افزایش یافت. همچنین پس از گذر از هفتهای که غالب سهام رشد قیمت را تجربه کردند، شناسایی سود نیز انگیزه سهامداران را نسبت به عرضه تقویت کرد. در صورتی که انتظار میرفت افزایش قیمت فلزات پایه در بازار جهانی و نیز صعود نرخ ارز نیمایی و انعکاس آن در معاملات بورس کالا، سهامداران را بیش از پیش متوجه سهام صادراتمحور بازار سازد. در این میان افت بهای نفت در شامگاه جمعه خود مزید بر علت شد تا گروههای وابسته به نفت شاهد تشدید عرضهها باشند. به این ترتیب با توجه به تاثیراتی که یاد شد، شاخص کل فرابورس ایران با وجود شروع مثبت، در ادامه روز به روندی نزولی تغییرجهت داد که موجب افت محدود 04/ 0 درصدی آن به سطح 2099 واحدی شد. در حالی که روز گذشته «دماوند» رشد بیش از پنج واحدی شاخص کل را موجب شد، سهامی ذوبآهن اصفهان با فشار نزدیک به پنج واحدی، نماگر این بازار را به عقبنشینی واداشت. در عین حال نماد معاملاتی پتروشیمی مارون نزدیک به سه واحد به آیفکس افزود اما نماد معاملاتی پتروشیمی زاگرس بیش از 2 واحد از آن کاست.
در بازار چه گذشت؟
روز گذشته در معاملات خرد بازار اول و دوم بیش از 330 میلیون سهم به ارزش حدود 100 میلیارد تومان دست به دست شد. مقصد بخش عمده این نقدینگی در معاملات محصولات پتروشیمی و نیز فلزات اساسی رقم خورد که نزدیک به 43 میلیارد تومان بود. در مقابل صنعت تکسهمی سیمان کمترین ارزش معاملات روز را به خود اختصاص داد. بررسی صنایع از دریچه رشد متوسط قیمتها نیز حاکی از صدرنشینی صنایع داخلی و کوچکتر نسبت به صنایع کالایی و بزرگتر بازار بود. صنایع عرضه برق و گاز، سایر محصولات کانی غیرفلزی و نیز گروه تکنمادی تولید محصولات کامپیوتری الکترونیکی و نوری به ترتیب مراتب اول تا سوم این دستهبندی را در اختیار گرفتند. در حالیکه زیرمجموعههای استخراج کانههای فلزی، فلزات اساسی و نیز محصولات پالایشی با افتی نزدیک به حوالی یک درصدی، در جرگه صنایع منفی قرار گرفتند.
همگام با بازیگران
شنبه هفته جاری، پنجمین روز معاملاتی پی در پی بود که بازار با مالکیت غالب سهامداران حقوقی به کار خود پایان داد. روز گذشته فرابورس ایران شاهد تغییر مالکیت بیش از 10 میلیون و 400 هزار سهم به ارزش 183 میلیون تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی بازار به پرتفوی حقوقیها بود. در این روز پتروشیمی غدیر و سپس پتروشیمی مارون با جابهجایی در مجموع بیش از 8 میلیون سهم با نقدینگی نزدیک به شش میلیارد، بیشترین خالص خرید سهامداران حقیقی را در معاملات خود رقم زدند، از اینرو در میان صنایع نیز بیشترین متوسط خرید این دسته از بازیگران در صنعت محصولات پتروشیمی به گردش درآمده بود. در ادامه نیز صنعتهای دیگری نظیر منسوجات و محصولات کاغذی با تغییر مالکیت کمتر از یک میلیارد تومان به نام سهامداران خرد ثبت شدند.در مقابل، تکنماد «مادیرا» در کانون تمرکز و حمایت سهامداران حقوقی قرار گرفت که با جابهجایی بیش از یک میلیون سهم با ارزشی نزدیک به مرز یک میلیارد تومان به سبد بازیگران عمده بازار، معاملات خود را بهسر رساند. نمادهای معاملاتی «ذوب» و «غپاذر» نیز بهعنوان ترجیحات دیگر معاملهگران حقیقی شناخته شد. از اینرو، صنایعی که بیشترین متوسط خرید این دسته از معاملهگران را در خود رقم زدند، به ترتیب صنایع فلزات اساسی، تولید محصولات کامپیوتری و همچنین محصولات غذایی و آشامیدنی بودند.
چه خبر از «اخزا» و «تسه»؟
روزی که گذشت، افزون بر 687 میلیون برگه بهادار به ارزش نزدیک به 362 میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس دست به دست شد که بخش عمده این نقدینگی در بازار اوراق با درآمد ثابت به گردش درآمد. بازار مزبور معاملات حدود یک میلیون و 400 هزار ورقه به ارزش بیش از 117 میلیارد تومان را در خود جریان داد. در این بین نیز تقریبا یک میلیون و 200 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی به ارزش نزدیک به 97 میلیارد تومان معامله شدند که اسناد خزانه به نماد معاملاتی «اخزا709» بیشترین نقدینگی را رقم زد. با وجود رشد قیمت در قریب به اتفاق اوراق خزانه، میزان این افزایش در سطح محدودی رقم خورد. به این ترتیب متوسط نرخ بازدهی حاصل از اوراق یادشده با رشد 1/ 0 واحد درصدی، به سطح 5/ 21 درصد دست یافت. از سویی با کاهش فشار فروش در بازار تسهیلات مسکن، تمام اوراق این بازار، صرف نظر از کاهش محدود قیمت تسهیلات مسکن با سررسید تیر 96، در مدار مثبت معاملات به روز خود خاتمه دادند. با افزایش تقاضا در معاملات تسهیلات مسکن، متوسط قیمت این اوراق حدود 54 هزار و 500 تومان ثبت شد، که بیشترین قیمت با مقدار 54 هزار و 700 تومان، به اوراق تسهیلات مسکن با سررسید بهمن 96 اختصاص داشت. کمترین قیمت نیز در معاملات «تسه9604» رقم خورد که حدود 52 هزار و 700 تومان بود.