شاخص مدیران خرید کل اقتصاد(شامخ) در مهرماه، پس از تعدیل فصلی، برای ششمین ماه متوالی روندی کاهشی داشته است.
رشد فروش بخش صنعت پس از ۷ ماه رکود
23 آبان 1403 ساعت 10:44
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد(شامخ) در مهرماه، پس از تعدیل فصلی، برای ششمین ماه متوالی روندی کاهشی داشته است.
به گزارش سرمایه گذاری آنلاین ،مرکز پژوهشهای اتاق ایران، تازهترین گزارش ماهانه شاخص مدیران خرید (شامخ) را منتشر کرد که بر اساس این گزارش، بخش صنعت به دلیل بهبود شرایط، پس از رکود عمیق و طولانی مدت، عمدتاً به علت کاهش قطعیهای برق، با رشدی نسبی همراه بوده است. این بهبود باعث افزایش فروش در بخش صنعت پس از رکود ۷ ماهه شده است.
نگرانیها در مورد چشمانداز اقتصاد، به دلیل ریسکهای سیاسی منطقه و پیامدهای اقتصادی آن، افزایش یافته است. سطح نااطمینانی در فضای تجاری بیشتر شده و خوشبینیهای اقتصادی به پایینترین میزان در ۲۰ ماه اخیر رسیده است. کاهش اعتماد به آینده اقتصاد، پیشبینی و برنامهریزی برای کسبوکارها را حتی در کوتاهمدت دشوار کرده است. علاوه بر این، افزایش ناگهانی نرخ ارز موجب کاهش عرضه نهادههای تولید و افزایش قابل توجه قیمتها و هزینههای تأمین مواد اولیه شده و قیمت نهادهها به یکی از بیشترین مقادیر ثبت شده خود رسیده است.
شاخص ترکیبی کل اقتصاد
بر اساس این گزارش شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در مهر ۱۴۰۳ برابر با ۵۲.۳ بوده که نشاندهنده افزایش نسبی فعالیتهای اقتصادی در این ماه است. با این حال، پس از تعدیل فصلی، این شاخص به ۴۹.۸ رسیده که بیانگر رکود برای ششمین ماه متوالی است.
همچنین شاخص تولید محصول یا خدمات به عنوان مؤلفههای اصلی شاخص کل نیز پس از تعدیل فصلی ۵۱.۱ محاسبه شده که پس از شش ماه روند کاهشی، برای اولین بار در محدودهای بالاتر از مرز ۵۰ قرار گرفته است.
شاخص موجودی مواد اولیه هم پس از تعدیل فصلی ۴۷.۱ ثبت شده و تقریباً برای هشتمین ماه پیاپی کاهش داشته است. ضمن اینکه شاخص فروش کالا یا خدمات در مهرماه با تعدیل فصلی ۵۵.۳ بوده و بعد از پنج ماه کاهش مداوم، برای اولین بار افزایش یافته است.
شاخص انتظارات از فعالیت اقتصادی آینده پس از تعدیل فصلی ۵۵.۹ به دست آمده که پایینترین مقدار در ۲۰ ماه گذشته است و نشاندهنده افزایش نااطمینانی اقتصادی و کاهش خوشبینیهای اقتصادی است.
شاخص بخش صنعت
شاخص مدیران خرید بخش صنعت در مهر ۱۴۰۳ نیز برابر با ۵۷.۴ محاسبه شده که پس از چهار ماه کاهش، برای اولین بار در مهرماه افزایش یافته است. این شاخص پس از تعدیل فصلی به ۵۴.۵ رسیده که بهبود شرایط رکودی را نشان میدهد.
شاخص تولید محصولات پس از تعدیل فصلی ۵۲.۱ محاسبه شده و در مقایسه با کاهش شهریورماه، شرایط بهتری در مهرماه ثبت شده است.
شاخص موجودی مواد اولیه هم در مهرماه پس از تعدیل فصلی ۵۰.۳ برآورد شده که پس از هفت ماه کاهش، همچنان در محدوده مرزی ۵۰ قرار دارد. شاخص فروش محصولات در مهرماه پس از تعدیل فصلی ۵۸.۳ بوده و پس از رکود طولانی هفت ماهه برای اولین بار افزایش را نشان داده است.
کد مطلب: 89390