ضرر سنگین مصر از اختلالات حملونقل در دریای سرخ، بهبود چشمانداز اقتصادی چین، کاهش قیمت جهانی نفت، کاهش نرخ بهره در ترکیه و تبدیلشدن چین به بزرگترین طلبکار جهان از مهمترین خبرهای اقتصادی هفته اول دی ماه بوده است.
جهان اقتصاد و کسبوکار به روایت آمار
اعداد و ارقام اقتصادی در هفته اول دی ماه ۱۴۰۳
9 دی 1403 ساعت 12:14
ضرر سنگین مصر از اختلالات حملونقل در دریای سرخ، بهبود چشمانداز اقتصادی چین، کاهش قیمت جهانی نفت، کاهش نرخ بهره در ترکیه و تبدیلشدن چین به بزرگترین طلبکار جهان از مهمترین خبرهای اقتصادی هفته اول دی ماه بوده است.
به گزارش سرمایه گذاری آنلاین ،
در هفته گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسبوکار از سوی رسانهها، نهادهای اقتصادی بینالمللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهمترین آنها ازاینقرار است:
۱.۹ درصد
قیمت نفت در پی تصمیم فدرال رزرو برای آهسته کردن روند کاهش نرخهای بهره و تهدید ترامپ برای وضع تعرفههای سنگین در صورت عدم خرید نفت و گاز بیشتر از سوی کشورهای اتحادیه اروپا، در مقیاس هفتگی کاهش یافت. بهای معاملات نفت برنت تغییر چندانی نداشت و قیمت آن در حدود ۷۳ دلار در هر بشکه بسته شد و برای کل هفته، ۲.۱ درصد کاهش داشت. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا در بالای ۶۹ دلار در هر بشکه ثابت بود و قرارداد فوریه این شاخص در هفته گذشته، ۱.۹ درصد کاهش داشت. دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، گفته است میخواهد اتحادیه اروپا نفت و گاز آمریکا را در مقایسه گسترده خریداری کند و تهدید کرد اگر آنها چنین کاری را انجام ندهند، به تعرفههای سنگین متوسل خواهد شد. در شرایطی که دولت آمریکا بر سر برنامههای تأمین مالی، با تعطیلی قریبالوقوع روبروست، تهدیدهای ترامپ به نگرانیهای اقتصادی افزود. فدرال رزرو آمریکا، چهارشنبه گذشته اعلام کرد از چندین دور کاهش نرخ بهره در سال آینده، منصرف شده و سیاستش در برابر تورم، انقباضیتر است.
۱۰ میلیارد دلار
شرکت «تتر هولدینگ» که عرضهکننده بزرگترین استیبل کوین جهان است، در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۰ میلیارد دلار سود خالص کسب خواهد کرد. پسازآنکه بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، به بالاترین حد ارزش خود صعود کردند، تقاضا برای استیبل کوین تتر، افزایش چشمگیری یافت. دادههای وبسایت «کوین مارکت کَپ» نشان میدهد این رمز ارز، امسال، نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار به ارزش بازار خود اضافه کرده است و ارزش آن اکنون به بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار رسیده است. عمده درآمد تتر از سرمایهگذاری ذخایر خود با پشتوانه استیبل کوینها، ازجمله یواسدیتی، در اوراق خزانه آمریکا، طلا و سایر اوراق بهادار به دست میآید.
۱۲۹ میلیارد دلار
مهاجران هندی همچنان بخش بزرگی از اقتصاد هند را حمایت میکنند زیرا در سال رو به پایان ۲۰۲۴ بالغبر ۱۲۹ میلیارد دلار پول به زادگاه خود حواله کردهاند. پسازآنتشار مبلغ حواله پولی که در سال ۲۰۲۴ توسط مهاجران هند به کشورشان ارسالشده است توسط بانک جهانی، هند در سال ۲۰۲۴ به بزرگترین دریافتکننده حواله در جهان تبدیل شد و در جایگاهی بالاتر از مکزیک و چین قرار گرفت. براساس گزارش بانک جهانی، سهم مکزیک در این حوزه ۶۸ میلیارد دلار و سهم چین ۴۸ میلیارد دلار بوده است. فیلیپین و پاکستان هم به ترتیب با ۴۰ و ۳۳ میلیارد دلار در رتبههای بعدی قرارگرفتهاند. براساس گزارش بانک جهانی، در اقتصادهای کوچکتر، جریان وجوه ورودی سهم بسیار زیادی از تولید ناخالص داخلی را نشان میدهد که اهمیت حواله برای تأمین مالی حسابجاری و کسریهای مالی را برجسته میکند. در صدر این فهرست تاجیکستان با ۴۵ درصد سهم در تولید ناخالص داخلی، تونگا با ۳۸ درصد، نیکاراگوئه با ۲۷ درصد، لبنان با ۲۷ درصد و ساموآ با ۲۶ درصد قرار دارند.
۱۹۳.۱ میلیارد دلار
بیش از ۲۵ درصد از بدهیهای خارجی کشورهای جهان تا پایان سال ۲۰۲۳ مربوط به چین بوده که این کشور را به بزرگترین طلبکار جهان تبدیل کرده است. وامهای خارجی چین در دو دهه گذشته بهشدت افزایشیافته است و این کشور بزرگترین طلبکار جهان محسوب میشود. دو دهه پیش، چین بهندرت اعتباری به کشورهای دیگر اختصاص میداد و ژاپن در صدر اعتباردهندگان جهان و پسازآن آلمان، فرانسه، آمریکا و انگلیس قرار داشتند. زمانی که وامهای خارجی چین بهشدت افزایش یافت، میزان بدهی خارجی دوجانبه کشورها نیز بهطور تصاعدی صعود کرده است. بهعبارتدیگر، چین مسئول اصلی افزایش سریع بدهی خارجی در بسیاری از کشورها در ۲۰ سال گذشته است. بدهی خارجی کشورها از ۴۹.۵ میلیارد دلار به ۷۴۱.۴ میلیارد دلار بین سالهای ۱۹۷۳ تا ۲۰۲۳ افزایشیافته است. سهم چین در کل بدهی خارجی دوجانبه از یک میلیارد دلار به ۱۹۳.۱ میلیارد دلار صعود کرده است.
۲.۲۸ میلیون
آمار واردات هند در ماه نوامبر، نشان میدهد سهم واردات نفت از خاورمیانه به بالاترین حد در ۹ ماه گذشته صعود کرده و روسیه هم در سه فصل گذشته، کوچکترین سهم را داشته است. پالایشگاهها در هند، باوجود مشکلات ناشی از تحریمهای غرب، نفت ارزانتر از روسیه خریداری میکنند. بااینحال، آمار نشان داد واردات نفت از روسیه به هند در نوامبر، ۱۳ درصد در مقایسه با اکتبر کاهش داشت و به ۱.۵۲ میلیون بشکه در روز رسیده که حدود ۳۲ درصد از کل خرید نفت هند بوده است. سومین واردکننده و مصرفکننده بزرگ نفت در جهان روزانه ۲.۲۸ میلیون بشکه نفت از خاورمیانه را وارد کرده است که در مقایسه با ماه اکتبر، ۱۰.۸ درصد افزایش داشته و حدود ۴۸ درصد از کل واردات هند را تشکیل داده است. برخی از پالایشگاههای هندی، خرید نفت روسیه را به دلیل تعمیرات در تأسیساتشان، کاهش دادند و به خرید نفت از تولیدکنندگان خاورمیانهای تحت قراردادهای سالانه، ادامه دادند. صادرات نفت روسیه از بنادر غربی این کشور در نوامبر، به دلیل تقاضای بالاتر از سوی پالایشگاههای داخلی، کاهشیافته است. همچنین روسیه که در گروه اوپک پلاس حضور دارد، وعده داد که از پایان سال ۲۰۲۴، تولید نفت خود را به میزان بیشتری کاهش دهد تا مازاد تولید قبلی را جبران کند.
۴٫۹ درصد
بانک جهانی روز پنجشنبه پیشبینی خود از رشد اقتصادی چین در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را افزایش داد، اما هشدار داد که کاهش اعتماد خانوارها و کسبوکارها، همراه با تداوم رکود بخش املاک، همچنان بر این چشمانداز تاثیر خواهد گذاشت. چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان در سال جاری عمدتاً به دلیل بحران املاک و تقاضای ضعیف داخلی دچار مشکل شده است. افزایش مورد انتظار تعرفههای آمریکا بر کالاهای چینی در پی آغاز به کار دوباره دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا در ماه ژانویه، ممکن است به رشد اقتصادی این کشور آسیب بیشتری برساند. مارا وارویک، مدیر بانک جهانی در چین، گفت که پرداختن به چالشها در بخش املاک، تقویت شبکههای ایمنی اجتماعی و بهبود وضعیت مالی دولت محلی برای بازیابی بهبود پایدار ضروری است. و در بیانیهای افزود که توازن حمایت کوتاهمدت از رشد با اصلاحات ساختاری بلندمدت مهم است. به لطف تاثیر سیاستهای تسهیلکننده اخیر و تقویت صادرات کوتاهمدت، بانک جهانی رشد تولید ناخالص داخلی چین را در سال جاری ۴٫۹ درصد میبیند که نسبت به پیشبینی ۴٫۸ درصد در ماه ژوئن بیشتر است. پکن در سال جاری هدف رشد «حدود ۵ درصد» را تعیین کرده است، هدفی که میگوید مطمئن است به آن دست مییابد. اگرچه انتظار میرود رشد سال ۲۰۲۵ به ۴٫۵ درصد کاهش یابد که هنوز بالاتر از پیشبینی قبلی ۴٫۱ درصدی بانک جهانی است.
۴ هزار میلیارد دلار
اپل، با دلگرمی سرمایهگذاران به پیشرفت این شرکت در عرضه خدمات هوش مصنوعی، به ارزش بازار ۴ هزار میلیارد دلاری نزدیک شد. سازنده آیفون به لطف رشد حدود ۱۶ درصدی قیمت سهام از اوایل ماه نوامبر و افزوده شدن حدود ۵۰۰ میلیون دلار به سرمایه بازار این شرکت، در مسیر رسیدن به نقطه عطف ۴ هزار میلیارد دلاری، جایی فراتر از شرکتهای از انویدیا و مایکروسافت قرارگرفته است. ارزش بازار اپل تا ۳ هزار میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار رسید و بالاتر از ارزش مجموع بازارهای سهام آلمان و سوئیس شد. این شرکت، نخستین شرکت آمریکایی بود که رکوردهای قبلی کلوب شرکتهای هزار میلیارد دلاری را شکست. براساس گزارش رویترز، اپل در سالهای اخیر، به دلیل کند بودن در استفاده از هوش مصنوعی، موردانتقاد قرارگرفته است؛ درحالیکه، مایکروسافت، آلفابت، آمازون و متا پلتفرم، در استفاده از این فناوری نوظهور، پیشتاز بودند.
۲۵۰ واحد
بانک مرکزی ترکیه با اشاره به کاهش تقاضای مصرفکننده و تأکید بر لزوم قدرت ارز، برای اولین بار در دو سال اخیر نرخ بهره اصلی خود را بیشازحد انتظار و برابر ۲۵۰ واحد کاهش داد. سیاستگذاران بانک مرکزی نرخ را از ۵۰ درصد در اولین کاهش از فوریه ۲۰۲۳؛ زمانی که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه وعده کاهش هزینههای استقراض برای تحریک رشد اقتصادی را در طول مبارزات انتخاباتی مجدد خود داد، به ۴۷٫۵ درصد کاهش دادند. به گفته اقتصاددانانی که در نظرسنجی بلومبرگ شرکت کردند، این کاهش بیشتر از حد متوسط پیشبینی کاهش به ۴۸٫۲۵ درصد بود. تورم سالانه قیمت مصرفکننده در ماه نوامبر به ۴۷ درصد رسید که از اوج نزدیک به ۸۶ درصد در اکتبر ۲۰۲۲ کاهشیافته است. تصمیم دولت در اوایل این هفته برای افزایش حداقل دستمزد تنها ۳۰ درصد در سال آینده ممکن است بانک مرکزی را تشویق به این کاهش کرده باشد. بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد که نشانههایی از کاهش بیشتر تورم در ماه دسامبر را مشاهده کرده است، اما خاطرنشان کرد که از سیاست پولی سخت خود دست نخواهد کشید. به گفته این بانک، این موضع تا زمانی که کاهش قابلتوجهی درروند زیربنایی تورم ماهانه مشاهده نشود، حفظ خواهد شد.
۷ میلیارد دلار
مصر در سال جاری میلادی بهواسطه بروز اختلالات در حملونقل در دریای سرخ، حداقل ۷ میلیارد دلار ضرر کرده است. ریاست جمهوری مصر روز پنجشنبه، در بیانیهای، بدون ارائه ارقام کل، اعلام کرد درآمد حاصل از این آبراه حیاتی بینالمللی در سال جاری بیش از ۶۰ درصد کاهشیافته است. درنتیجه اختلالاتی که در حملونقل دریایی در دریای سرخ از نوامبر سال ۲۰۲۳ آغاز شد، ترافیک کشتیها در دریای سرخ، در سال ۲۰۲۴، بهشدت کاهش یافت. بسیاری از شرکتهای کشتیرانی بهجای رفتن از این مسیر حیاتی، مسیر طولانیتر و گرانتر دماغه امید نیک در جنوب آفریقا را انتخاب کردند. این اختلالات عملاً فعالیت شرکتهای کشتیرانی غربی در بخش جنوبی دریای سرخ و بخشهایی از خلیج عدن را متوقف کرد و باعث توقف استفاده کشتیها از کانال سوئز برای انتقال کالا میان اروپا و آسیا شد. کانال سوئز، یک منبع حیاتی ارزآوری برای اقتصاد ۳۸۰ میلیارد دلاری مصر است که ارزش ارز آن در ماه گذشته، به رکورد پایینی سقوط کرد.
۲٫۴ درصد
آمارهای اقتصادی جدید پایتخت ژاپن نشان داد قیمتهای مصرفکننده بدون احتساب مواد غذایی تازه ۲٫۴ درصد افزایشیافته است که این نشان از سرعت گرفتن نرخ تورم از ۲٫۲ درصد ماه گذشته برای دومین ماه متوالی دارد. ارقام توکیو بهعنوان یک شاخص پیشرو برای روندهای ملی عمل میکنند. دادههای جداگانه نشان داد که بازار کار در ماه نوامبر با نرخ بیکاری بدون تغییر در ۲٫۵ درصد باقیمانده است، درحالیکه تولید کارخانهها پس از رشدهای قوی در ماههای سپتامبر و اکتبر، کمتر از حد انتظار بهصورت ماهانه کاهشیافته است. همچنین فروش خردهفروشی قویتر از پیشبینیها بود. بهطورکلی، دادهها حاکی از آن است که اقتصاد ژاپن با یکروند تورم نسبتاً قوی، بهبودی ناقصی دارد. درحالیکه ارقام حاکی از آن است که اقتصاد برای ادامه رشد به محرکهای شدید بانک مرکزی نیازی ندارد، اما هیچیک از دادهها نشاندهنده ضرورت فوری برای افزایش نرخ بهره در ماه آینده نیست. شتاب تورم پایتخت تا حد زیادی به دلیل افزایش ۱۳٫۵ درصدی قیمت انرژی، به دنبال حذف تدریجی یارانههای دولت برای قبوض گاز و برق بوده است. این میزان بالاترین افزایش از ماه آگوست بوده، اگرچه کمی کمتر از اجماع اقتصاددانان برای افزایش ۲٫۵ درصدی بوده است. یارانهها نسبت به شاخص کل قیمت یک ماه قبل ۰٫۳۱ درصد کاهشیافته بود.
۱۲ میلیارد دلار
دولت آمریکا روز جمعه اعلام کرد که شکاف تجاری از ۹۸٫۳ میلیارد دلار در ماه قبل به ۱۰۲٫۹ میلیارد دلار در نوامبر افزایشیافته است. بسیاری از کسبوکارها در حال بررسی این موضوع هستند که آیا سفارشهای کالاهای ساخت خارجی را فراتر ازآنچه معمولاً انجام میدهند افزایش دهند یا نه. بهرغم جنگ تجاری آمریکا با چین که واردات از این کشور آسیایی را کاهش داد، کسری تجاری در پایان اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ بهطور قابلتوجهی بیشتر از ابتدای آن بود. بااینحال، کسری تجاری بالا یک مشکل سیاسی است و تولید ناخالص داخلی، اصلیترین امتیاز اقتصاد آمریکا را کاهش میدهد. ازاینرو کسری تجاری بهاحتمالزیاد در دوران ریاست جمهوری ترامپ یک موضوع بحثبرانگیز باقی خواهد ماند. براساس دادههای جدید واردات کالا با ۱۲ میلیارد دلار افزایش در ماه نوامبر به ۲۷۹٫۲ میلیارد دلار رسید. صادرات آمریکا هم با ۷٫۴ میلیارد دلار افزایش به ۱۷۶٫۴ میلیارد دلار رسید. همچنین روز جمعه، دولت اعلام کرد موجودیهای خردهفروشی در ماه نوامبر ۰٫۳ درصد افزایش و موجودیهای عمدهفروشی ۰٫۲ درصد کاهشیافته است.
کد مطلب: 90090