باوجود تلاش آمریکا برای محدود کردن صادرات ایران، بررسی جداول آماری گمرک نشان می دهد در ۱۰ ماهه امسال حجم صادرات به عراق و ترکیه در مقایسه با مدت مشابه پارسال از لحاظ وزنی بیش از ۵۰ درصد رشد داشته است.
امید کیلر رییس شورای روابط بازرگانی ترکیه ـ ایران پیشنهاد کرد که در پی گسترش روابط سیاسی و اقتصادی و توافق بر سر تجارت با ارز ملی، بانک مشترکی برای انجام معاملات و تجارت بین دو کشور تاسیس شود.
استفاده از پیام رسان موازی سوئیفت برای جلوگیری از رصد تراکنشهای بانکی، اتصال شبکه پرداخت کارتی کشورهای تحت تحریم، انعقاد قرارداد جدید فروش گاز و مجوز تاسیس یک بانک بزرگ ایرانی از جمله پیشنهادات قابل ارائه به ترکیه در شرایط کنونی است.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت: اخیرا برخی از تجار اعلام کردهاند تعدادی از بانکهای ترک از گشایش ال سی خوداری میکنند یا السیهای باز شده را میبندند اما طی تماس ما، مسولین مربوطه این اقدام را ناشی از رفتار سلیقهای بانکها دانستهاند که نباید انجام شود.
نایب رئیس انجمن مهندسی صنایع، قرارداد تعرفه ترجیحی ایران و ترکیه را یک خطای استراتژیک در تجارت خارجی دانست و گفت: ترکها کالاهای مزیتدار ایران در تولید را، به ما صادر میکنند.
ترکیه به راحتی بازار خود را حتی در مورد کالاهای مورد نیاز خود، در اختیار ایران قرار نمیدهد؛اما با قرارداد تعرفه ترجیحی به بازار آن دسته از صنایعی که ایران قدرت رقابتپذیری دارد ورود میکند.