براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از ارزش واردات و صادرات کالاهای اساسی و صنعتی مهم در سال ۹۳، واردات کالاهای اساسی در حالی نسبت به سال ۹۲ با افت ارزشی همراه بوده که صادرات این اقلام طی این دوره رشد قابلتوجهی را ثبت کرده است.
این در حالی است که برخلاف اقلام اساسی، واردات کشور از اقلام صنعتی طی سال 93 نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته اما صادرات آن با افت همراه بوده است. از سوی دیگر بنا بر آمارهای این وزارتخانه از مبادلات تجاری محصولات منتخب در سال 93، در بین 47 کالای منتخب، واردات کشور از 28 کالا با رشد ارزشی همراه بوده و 14کالا افزایش ارزش در صادرات را تجربه کردهاند.
واردات کشور از اقلام اساسی در سال 93 به میزان 13 میلیارد و 627 میلیون دلار بوده که افت 5/ 10 درصدی نسبت به سال 92 را تجربه کرده است. ارزش صادرات کالاهای اساسی نیز در سال گذشته 4 میلیارد و 612 میلیون دلار رقم خورده که نسبت به سال قبل از آن با رشد حدود31 درصدی همراه بوده است. از سوی دیگر در سال گذشته واردات کشور از کالاهای صنعتی، در حالی 40 میلیارد و 759 میلیون دلار ثبت شده که نسبت به سال قبل از آن رشد 6 درصدی را ثبت کرده است، در همین حال صادرات کشور از این اقلام طی سال گذشته با افت 4/ 0 درصدی نسبت به سال 92، به میزان 14 میلیارد و 982 میلیون دلار رقم خورده است.
همچنین بنابر آمارها از ارزش مبادلات تجاری کالاهای منتخب در سال 93، در بین 47 محصول منتخب، 28 کالا در ارزش واردات و 14 کالا نیز در ارزش صادرات رشد را تجربه کردهاند. طی سال 93، در بین 28 کالایی که با رشد در ارزش واردات همراه بودند، بیشترین رشد واردات مربوط به «سنگ آهن» با رشد ارزشی 672 درصدی بوده است؛ واردات این محصول طی سال 93، معادل 339 میلیون دلار رقم خورده است. پس از آن دومین محصول با بیشترین رشد در ارزش واردات را «فرش ماشینی» به خود اختصاص داده است. واردات کشور از این محصول طی سال 93، با رشد 366 درصدی به میزان یک میلیون و 400 هزار دلار رقم خورده است. جایگاه سوم محصولات با بیشترین رشد در ارزش واردات نیز مربوط به «پودر شوینده» بوده است. این کالا طی سال 93، رشد 5/ 311 درصدی در ارزش واردات را تجربه کرده و وارداتی بالغ بر 8 میلیون دلار را به خود نسبت داده است. از سوی دیگر در بین 14 کالایی که طی سال 93 رشد ارزشی را در صادرات تجربه کردهاند، بیشترین رشد صادرات مربوط به «آلومینا» با رشد ارزشی 957 درصد بوده است. پس از «آلومینا»، بیشترین رشد در ارزش صادرات را «چرم» با رشد ارزشی 227 درصدی به خود نسبت داده است، ارزش صادرات این محصول طی سال 93، بالغ بر 14 میلیون دلار بوده است. همچنین سومین جایگاه محصولات با بیشترین رشد در ارزش صادرات مختص «کاتد مس» با رشد ارزشی 149 درصدی بوده است.
از سوی دیگر در بین 47 کالای منتخب، 19 کالا با افت در ارزش واردات و 33 کالا نیز در ارزش صادرات با کاهش همراه بودهاند. در بین 19 کالایی که افت ارزشی در واردات را تجربه کرده اند، بیشترین افت مربوط به «سیمان»، با درصد تغییر منفی 100 درصد در ارزش واردات بوده است، بهطوری که در سال گذشته، وارداتی از این کالا ثبت نشده است. پس از «سیمان» بیشترین افت واردات نیز مربوط به محصول «DMT» بوده که در ارزش واردات نسبت به سال گذشته، افت 5/ 93 درصدی را نشان میدهد. سومین محصول با بیشترین افت در ارزش واردات را در حالی «کولر آبی» با رشد منفی 4/ 71 به خود نسبت داده است که میزان واردات این محصول در دو سال 93 و 92 بسیار ناچیز و نزدیک به صفر بوده است. همچنین در بین 33 محصولی که طی سال 93، با افت در ارزش صادرات همراه بودند، بیشترین افت به «فیبر» با رشد منفی 100 درصدی اختصاص دارد. پس از آن «تراکتور» با افت 99 درصدی در ارزش صادرات طی سال 93، دومین جایگاه محصولات با بیشترین افت در ارزش صادرات را از آن خود کرده است، بهطوری که در سال 93 صادرات کشور از این محصول به صفر نزدیک بوده است. «نخ سیستم پنبهای و ترکیبی الیاف مصنوعی» نیز با افت 88 درصدی در ارزش صادرات طی سال 93، جزو محصولات با بیشترین افت در ارزش صادرات بوده است.