نهمین هیات تجاری آلمان طی ۱۰ ماه اخیر در حالی وارد ایران شد که این بار حضور معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان رسمیت بیشتری به مذاکرات اقتصادی این هیات داد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری انلاین و به نقل از دنیای اقتصاد ، هیات 60 نفره آلمانی در دیدارهای مختلف و جداگانه با وزرای اقتصادی ایران وارد دور جدیدی از مذاکرات شدند. در این راستا وزیر نیرو با تشریح بسته جدید سرمایهگذاری خواستار مشارکت شرکتهای آلمانی در ساخت نیروگاههای برق در داخل و خارج کشور شد. همچنین امکان مشارکت شرکتهای آلمانی با شرکتهای بخش خصوصی ایران یا سرمایهگذاری ۱۰۰ درصدی شرکتهای آلمانی در صنایع آب، برق و انرژی کشور از دیگر مسائلی بود که حمید چیتچیان در دیدار با هیات آلمانی مطرح کرد.
پیش از اعلام توافق، گمانهزنیها بیانگر آمادهباش کشورهای اروپایی برای حضور در ایران در دوره پساتحریم بود. حال با گذشت یک هفته از اعلام توافق وین، حضور اولین هیات عالی رتبه سیاسی در تهران مهر تاییدی بر تمام گمانهزنیهای گذشته زد. ١٠ شرکت از بزرگترین شرکتهای آلمانی به همراه تعداد زیادی از شرکتهای کوچک به تهران سفر کردهاند تا علاوه بر مذاکره با مقامات وزارت نفت و نیرو، با فعالان و سرمایهگذاران بخش خصوصی ایران هم دیدار و گفتوگو داشته باشند.
آمادگی بازگشت به روزهای طلایی
وزیر نیرو روز گذشته در جمع هیات ۶۰ نفره شرکتهای آلمانی در تهران با تاکید بر اینکه با رفع موانع پیشرو باید سطح روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان به شرایط طلایی گذشته بازگردد، گفت: در مذاکرات تهران باید مسیرهای جدیدی به منظور بهبود روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان بازگشایی شود.
حمید چیتچیان با اشاره به ضرورت توسعه همکاریهای اقتصادی و بازرگانی بین این دو کشور، گفت: در طول چند سال گذشته سطح همکاریهای اقتصادی و انرژی تهران و برلین دچار رکود شده است.
وی به تجربه بالای شرکتهای ایرانی به منظور توسعه همکاریها در صنایع برق و انرژی با شرکتهای آلمانی اشاره کرد و گفت: ایران و آلمان از گذشته تاکنون تجربیات بسیار موفق همکاریهای مشترک در صنایع آب، برق و انرژی داشتهاند.
وی در تشریح مهمترین فرصتهای سرمایهگذاری و مشارکت در صنایع آب، برق و انرژی بین ایران و آلمان، گفت: شرکتهای ایرانی و زیمنس آلمان در طول چند سال گذشته تاکنون همکاریهای مشترک و موفقی در صنایع برق و انرژی داشتهاند به طوری که برای نخستین بار ساخت توربینهای کلاس E و انتقال دانش تکنولوژی این تجهیزات برقی در ایران با مشارکت زیمنس انجام شد.
وی با اشاره به ظرفیت و پتانسیل مشارکت ایران با شرکتهای آلمانی به ویژه زیمنس به منظور طراحی و ساخت انواع ترانس برق، تاسیسات صنایع آب، شبکه خطوط لوله و انتقال آب و تصفیهخانههای آب و فاضلاب، اظهار کرد: بر این اساس اخیرا با مشارکت یک شرکت انگلیسی امکان ساخت توربینهای 5/ 2 مگاواتی برق در کشور فراهم شده است.
وی با یادآوری اینکه هماکنون ظرفیت نصب شده نیروگاه و تولید برق ایران به بیش از ۷۴ هزار مگاوات افزایش یافته است، بیان کرد: هماکنون ایران 5/ 14 درصد ظرفیت تولید برق در جهان را در اختیار دارد.
وی از برنامه جدید ایران به منظور طراحی، ساخت و راهاندازی ۳۷ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی یا تبدیل نیروگاههای گازی به نیروگاههای سیکل ترکیبی یاد کرد و گفت: در حال حاضر ایران یکی از بزرگترین بازارهای برق در سطح منطقه و حتی جهان به شمار میرود.
چیتچیان با بیان اینکه طراحی و ساخت حدود ۵ هزار مگاوات نیروگاه انرژیهای نو و تجدیدپذیر همچون نیروگاههای برق بادی، خورشیدی و نیروگاههای مقیاس کوچک برق آبی در دستور کار قرار گرفته است، گفت: علاوه بر این، تکمیل نیروگاههای حرارتی، احداث واحدهای بخار در نیروگاههای گازی و تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی و ساخت ۴ هزار مگابایت نیروگاه اتمی از دیگر برنامههای برقی در دست اجرای ایران است.
وزیر نیرو از ساخت نیروگاههای مقیاس کوچک و تولید پراکنده برق، تکمیل خطوط انتقال برق و هوشمندسازی شبکه برق بهعنوان دیگر فرصتهای همکاری مشترک با شرکتهای آلمانی نام برد و افزود: علاوه بر این، فرصتهای متعدد سرمایهگذاری و مشارکت در صنایع آب و فاضلاب شرکتهای ایرانی و آلمانی وجود دارد.
وی با اعلام اینکه هماکنون حدود ۴۱ درصد جمعیت شهری ایران تحت پوشش شبکه فاضلاب و آبها قرار دارند، تصریح کرد: در کنار بازار بزرگ برق، یک بازار بزرگ آب و تصفیه آب و فاضلاب هم در ایران پیش روی شرکتهای آلمانی وجود دارد.
وزیر نیرو با بیان اینکه ایران قصد دارد یک میلیارد متر مکعب پروژه جدید شیرینسازی آب دریا را اجرایی کند، تاکید کرد: علاوه بر این، احداث خطوط انتقال آب، تکنولوژی حفاری تونلها، ارتقای بهرهوری آب و توسعه شبکه آبیاری در صنایع کشاورزی از دیگر فرصتهای سرمایهگذاری در صنایع آب و فاضلاب ایران است.
چیتچیان در تشریح نحوه سرمایهگذاری و مشارکت شرکتهای آلمانی در صنایع آب و انرژی ایران توضیح داد: امکان مشارکت شرکتهای آلمانی با شرکتهای بخش خصوصی ایران یا سرمایهگذاری ۱۰۰ درصدی شرکتهای آلمانی در صنایع آب، برق و انرژی کشور وجود دارد.
وی با یادآوری اینکه دولت براساس قوانین موجود سرمایهگذاری مستقیم خارجیها را در صنایع آب و انرژی کشور تضمین میکند، گفت: در کنار سرمایهگذاری انتقال دانش تکنولوژی هم میتواند به توسعه همکاریهای ایران و آلمان کمک کند، به طوری که تجربه نشان داده است هر شرکت آلمانی که یک دانش و تکنولوژی جدید را وارد ایران کرده، از بازار تضمین شده بلندمدتتری برخوردار شده است.
وزیر نیرو، سومین زمینه همکاریهای مشترک اقتصادی بین ایران و آلمان را مشارکت شرکتهای دو کشور برای ساخت نیروگاه یا تاسیسات صنعت برق در سایر کشورهای مختلف خاورمیانه عنوان کرد و افزود: هماکنون شرکتهای ایرانی در کشورهایی همچون عراق، سوریه، عمان، تاجیکستان و کنیا نیروگاههایی ساختهاند که امکان همکاریهای مشترک با شرکتهای آلمانی وجود دارد.
این مقام مسوول از فاینانس پروژههای ارتقای تکنولوژی و همکاریهای فنی در قالب طرحهای پژوهشی و فناوری و دانشگاهی بهعنوان دیگر فرصتهای همکاریهای مشترک بین ایران و آلمان یاد کرد.
افزایش ثبات در خاور میانه
«زیگمار گابریل» معاون صدراعظم آلمان هم در مراسم آغاز به کار مذاکرات مشترک با وزارت نیروی ایران گفت: ایران و آلمان به منظور بهبود روابط اقتصادی مشترک علاقهمندی خود را نشان دادهاند.
وزیر اقتصاد و انرژی آلمان با اشاره به پایان خوش مذاکرات هستهای ایران، تصریح کرد: قطعا علاوه بر همکاریهای مشترک اقتصادی، این مذاکرات هستهای میتواند منجر به افزایش ثبات در منطقه خاورمیانه شود.
معاون صدراعظم آلمان با تاکید بر اینکه توسعه همکاریهای اقتصادی ایران با کشورهای مختلف از جمله آلمان میتواند ثبات را به اقتصاد ایران بازگرداند، تاکید کرد: دولت برلین از هیچ کمک و کوششی به منظور توسعه روابط اقتصادی بین ایران و آلمان دریغ نمیکند و امیدواریم مذاکرات به عمل بینجامد.
گابریل با بیان اینکه هدف از سفر هیات اقتصادی به تهران آن است که نشان دهیم و ثابت کنیم که توافق هستهای در حال انجام است، تاکید کرد: زمینههای متعدد و مشترک همکاریها بین شرکتهای آلمانی و ایرانی و وزارت نیروی ایران در حوزه صنایع آب، برق، انرژیهای نو، صرفهجویی در مصرف آب و انرژی و ساخت واحدهای تولید برق و انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد.
معاون صدراعظم آلمان در ادامه این سفر سه روزه، از آغاز تلاشهای گسترده دولت برلین به منظور لغو تحریمهای بانکی و مالی ایران خبر داد و گفت: نگرانی فعلی شرکتهای آلمانی از زمانبر بودن دوره لغو تحریمهای ایران است.
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز در حاشیه این دیدار گفت: در زمینه بهکارگیری فناوریها در حوزه آب و برق، صرفهجویی در این دو حوزه و افزایش راندمان نیروگاهها و ارائه خدمات علمی و آموزشی مذاکرات خوبی بین دو کشور صورت گرفت که قرار است در کمیسیون اقتصادی ایران و آلمان که در آینده نزدیک تشکیل میشود این موضوعات و همچنین موضوعات دیگر بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و مطرح شوند.
فلاحتیان ادامه داد: در زمینه مدیریت مصرف آب و برق، استفاده از فاینانس و تولید آب شیرین از طریق نیروگاهها با تیم آلمانی مذاکراتی صورت گرفت.
فلاحتیان از امتیازات ویژه برای برخی سرمایهگذاران در بخش انرژیهای تجدیدپذیر خبر داد و گفت: برای کسانی که از محصولات ساخت داخل در نیروگاههای بادی و خورشیدی استفاده میکنند نرخ تضمینی برق توسط وزارت نیرو 15 درصد بیشتر از کسانی است که از محصولات خارجی استفاده میکنند.
کارنامه تجاری ایران و آلمان
بررسیها از روند مبادلات تجاری صورت گرفته بین ایران و آلمان در دوران تشدید تحریم ها، نشان از روند کاهشی حجم مبادلات تجاری طی این مدت دارد. طی سالهای 90 تا 93 و سه ماه نخست سال 94، حجم تجاری بین ایران و آلمان حدود 13 میلیارد دلار ثبت شده که بهطور متوسط از این حجم تجاری، 88 درصد آن مربوط به واردات ایران از آلمان و تنها حدود 12 درصد آن مربوط به صادرات به این کشور بوده است.
با توجه به توافق صورت گرفته در چهارمین ماه سال جاری، انتظار افزایش مبادلات تجاری این دو کشور در سال جاری و به خصوص در سال 2016 میرود. بهطوری که مدیرعامل اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان نیز از آمادگی این کشور برای صادرات کالاها و تجهیزات مورد نیاز ایران به ارزش پنج میلیارد یورو، بلافاصله پس از نهایی شدن توافق هستهای و لغو تحریمها خبر داد. دانیل برنبک در گفتوگوی اختصاصی با «ایرنا»، پتانسیل همکاری اقتصادی میان دو کشور را در سطح بالا توصیف و بر عزم آلمان برای برقراری روابط بازرگانی و تجاری با ایران تاکید کرد. وی همچنین اظهار کرد: آلمان علاقهمند همکاری با ایران در زمینههای آب، نفت، گاز، انرژیهای تجدیدپذیر، تجهیزات پزشکی و همچنین ساخت ماشینآلات خاص و خودرو است.
از سویی دیگر، براساس آمار گمرک ایران در فصل اول سال 94، عمدتا اقلام صادراتی ایران به آلمان کالاهای سنتی، کشاورزی و با بهرهوری پایین را شامل میشود. کالاهایی نظیر روده، بادکنک و شکمبه حیوانات، کفپوش، انواع پسته، عصاره شیرینبیان، نباتات، آب سیب، چای سیاه و...
همچنین در این سال کالاهایی نظیر ماشینها و دستگاههای مکانیکی با کار خاص، آنتی سرمها و دیگر مشتقات خونی، روغن خام سویا و تراکتورهای جادهای بیشترین واردات از آلمان را به ایران داشته است.