فرابورس دوشنبه هفته جاری، روند کاهشی معاملات روز شنبه را ادامه داد. روندی که نمادهای بیشتری را به محدوده قرمز کشاند و اکثریت صنایع بازار را با افت شاخص روبهرو کرد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین، فروش سنگین سهام از دقایق ابتدایی معاملات، شاخص کل را تحت تاثیر قرار داد و آن را به سوی مقادیر کمتری سوق داد. بدینترتیب نماگر بازار با افت ممتد بیش از 4/ 3 درصدی (تقریبا معادل 64 واحد) دومین روز معاملاتی منفی هفته و همچنین ماه جاری را رقم زد و در مرز سطح 1800 واحدی قرار گرفت. به این ترتیب آیفکس در کمترین سطح از 25 شهریور قرار گرفت. نزدیک به 755 میلیون برگه بهادار به ارزش بیش از 473 میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس مورد دادوستد قرار گرفت. غالب این نقدینگی در معاملات بازار اول و دوم گردش یافت.
نهمین عرضه اولیه سال
روز گذشته بالغ بر 455 میلیون سهم به ارزش تقریبی 293 میلیارد تومان در بازارهای اول و دوم دست به دست شد. همگام با عرضه اولیه سهام شرکت صنایع ماشینهای اداری ایران به نماد معاملاتی «مادیرا» نقدینگی این دو بازار تحت تاثیر قرار گرفت و افزایش یافت. «مادیرا» به زیرمجموعه تولید محصولات کامپیوتری الکترونیکی و نوری اختصاص دارد. روز گذشته تعداد 120 میلیون سهام مربوطه برای اولین بار پس از پذیرش در بازار دوم مورد عرضه قرار گرفت و دامنه قیمت آن در ثبت سفارش نیز از مبلغ 332 تومان تا مبلغ 365تومان در نظر گرفته شده بود. در انتها، 120 میلیون سهم این شرکت به ارزش نزدیک به 43 میلیارد و 800 میلیون تومان معامله و قیمت آن نیز در سطح 365 تومان کشف شد. به گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، دیروز سهامداران اعم از حقیقی و حقوقی مشارکت 304 هزار و 107 نفری در عرضه اولیه 10 درصد از سهام شرکت صنایع ماشینهای اداری ایران داشتند که به 302 هزار و 298 نفر در سقف قیمت این عرضه، سهام «مادیرا» تخصیص یافت. این مشارکت حداکثری سبب شد با آنکه حداکثر سهم قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی 2000 سهم تعیین شده بود، اما به هر کد معاملاتی 398 سهم اختصاص داده شد.
رصد صنایع فرابورس
همچنان که اشاره شد، در پی عوامل هیجانزای بیرونی و همچنین قرار داشتن در بازه زمانی انتشار گزارشهای ماهانه، سهام با شدت بیشتری تحت فروش قرار گرفتند. فشار عرضه روز گذشته تقریبا تمامی نمادها را درگیر خود کرد. سهامی نیز که روز شنبه رشد قیمتی را تجربه کرده بودند به دلیل شناسایی سود از جانب سهامداران روزی منفی را پشت سر گذاشتند. بهطور مثال، تکنماد سیمانی «سبزوا» که با شروع هفته جاری از اقبال فعالان بازار برخوردار شده بود و این گروه را صدرنشین صنایع از منظر بازدهی کرده بود؛ طی معاملات روز دوشنبه صنعت مزبور پس از هتل زیاندهترین زیرگروه معرفی شد. همچنین فرآوردههای نفتی نیز با وجود خیزش مجدد نفت در بازارهای جهانی، مقام سوم را در رتبهبندی از دریچه افت شاخص به خود اختصاص داد. خودرو و فلزات اساسی نیز دیروز در میان صنایع منفی قرار گرفتند. در حقیقت، دسته صنایع رشد یافته دیروز تنها متشکل از صنعت اطلاعات و ارتباطات و همچنین خردهفروشی بود؛ که بازدهی ناچیزی را ثبت کرده بودند. بیش از 60 درصد ارزش معاملات روزی که گذشت، در زیرمجموعه استخراج کانههای فلزی و تکنماد آن، شرکت سنگآهن گهرزمین جریان پیدا کرد. به این ترتیب «کگهر» در هفتمین روز از حضور در فرابورس ایران شاهد تشدید فشار فروش بود. بهطوری که برای ساعاتی، این نماد تازهوارد در کف مجاز قیمتی دادوستد شد و حتی شاهد تشکیل صف فروش چند میلیونی بود. در ادامه اما تا حدودی از فشار عرضهها در سهام مزبور کاسته شد. همچنین دیروز 20 درصد دیگر نقدینگی دو بازار اول و دوم در سهام زیرمجموعه صنایع محصولات پتروشیمی و محصولات کامپیوتری رقم خورد. بدینترتیب، نزدیک به 80 درصد از ارزش معاملات خرد در سه صنعت نامبرده گردش یافت. در مقابل، سیمان و خودرو بهعنوان دو صنعت کممعامله دوشنبه در قعر جدول قرار گرفتند.
«ترین»های فرابورس
طی معاملات روز دوشنبه، آیفکس ریزش نزدیک به 64 واحدی را متحمل شد. فارغ از آنکه در جدول نمادها با بیشترین تأثیر بر شاخص کل، نمادی با اثر مثبت قابل توجه به چشم نمیخورد؛ صنایع کالامحور بیشترین فشار را بر این نماگر وارد کردند. در میان آنها به ترتیب محصولات پتروشیمی، فلرات اساسی و فرآوردههای نفتی نقش کاهندهتری را ایفا کرده بودند. محصولات پتروشیمی در مجموع بیش از 28 واحد اثر منفی بر آیفکس داشتند. سردسته آنها، پتروشیمی «مارون» و سپس «زاگرس» بود که در پی غلبه عرضه بر تقاضای سهام خود، منفیترین آثار را بر شاخص کل به جا گذاشتند.
بازیگران بازار
برای دومین روز متوالی معاملاتی، بازار با جابهجایی اکثریت سهام به سوی سهامداران حقوقی به کار خود پایان داد. در این فرآیند در مجموع بیش از 111 میلیارد تومان از پرتفوی سهامداران خرد به سبد سهامداران عمده منتقل شد. استخراج کانههای فلزی، محصولات شیمیایی، فرآوردههای نفتی و همچنین فلزات اساسی از ترجیحات برتر حقوقیها شناخته شدند که خالص خرید این دسته از معاملهگران از چهار صنعت یاد شده بیش از 110 میلیارد تومان محاسبه شد. بهصورت جزئیتر نیز نمادهای اساسی صنایع مزبور در اولویتهای فعالان عمده قرار داشتند. پس از سنگآهن گهرزمین که در صدر خواستههای سهامداران حقوقی قرار داشت، «شبصیر» و «میدکو» اولویتهای دوم و سوم آنها بودند.
از دیگر بازارها چه خبر؟
نزدیک به 750 هزار ورقه خزانه اسلامی در بازار اوراق مشارکت به ارزش بیش از 62 میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفتند. بیشترین تقاضای فرابورس روز گذشته به ورقه «اخزا622» اختصاص یافت که در مرز 3 میلیارد تومانی قرار داشت. نرخ سود موثر معاملات اسناد خزانه در سطح 1/ 24 درصدی سابق ثابت ماند. همچنین دیروز در بازار تسهیلات مسکن نیز نزدیک به 61 هزار برگه به ارزش بیش از 33 میلیارد تومان دست به دست شدند. در بین اکثریت نمادهای این بازار که افت 4 تا 5 درصدی داشتند، تنها ورقه «تملی704» رشد 5 درصدی را رقم زد. همانطور که در گزارشهای گذشته اشاره شده است به نظر میرسد کاهش قدرت خرید به دنبال جهش قیمت مسکن و همچنین افت فصلی تقاضای مسکن با اتمام تابستان به رکود بازار اوراق مسکن نیز دامن زده است. روز گذشته نیز وزارت راه و شهرسازی با انتشار آمار معاملات مسکن در تهران، از کاهش خرید و فروش خانه در این شهر خبر داد. به این ترتیب در آبان ماه امسال 5 هزار و ٩۰۰ واحد مسکونی در تهران فروخته شد که نسبت به آبان پارسال این حجم معاملات کاهش 55 درصدی از خود نشان میدهد.