چیزی که مشخص است این است که بودجه ای که از طرف دولت تعیین میشود بر بورس و صنایع منتخب آن تاثیرگذار است. پس بالا بردن آگاهی در زمینه بودجه مشخص شده توسط دولت دارای اهمیت است.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین،سازمان برنامه و بودجه کشور هر سال تهیه و تنظیم بودجه دولت را بر عهده دارد. لایحه بودجه سالانه کل کشور باید توسط دولت هر سال حداکثر تا 15 آذرماه به مجلس شورای اسلامی تحویل داده شود.
مجلس لایحه را مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز روی آن اصلاحاتی را اعمال میکند. سپس لایحه باید به تایید شورای نگهبان برسد. پس از تایید لایحه توسط شورای نگهبان نتیجه به دولت اعلام میشود
لایحه بودجه ای که توسط دولت ارایه می شود شامل بخش های مختلفی از جمله تعیین اینکه بخشهای مختلف چه میزان مالیات باید پرداخت کنند. برخی از موارد اثرپذیر از بودجه دولت عبارتند از:
این موارد می تواند باعث افزایش سود شرکتهای بورسی شود. همچنین در برخی موارد ممکن است اثرات معکوس بر روی آن داشته باشد.
اما این سوال مطرح است که بودجه عمومی که دولت در نظر میگیرد از چه راهی تامین میشود؟
یکی از این موارد مالیات هایی است که دولت دریافت می کند. مورد بعدی از راه فروش منابع طبیعی و درآمد حاصل از آنها تامین میشود. آخرین مورد هم واگذار کردن شرکتهای دولتی است.
اما مساله مهم این است که بودجه تعیین شده توسط دولت چه تاثیری بر بورس و صنایع مرتبط با آن دارد.
یکی از مواردی که در بودجه سالانه کشور تعیین میشود قیمت فروش نفت است. در حقیقت دولت هر سال قیمت فروش نفت را به پالایشگاه ها اعلام می کند.
به طور مثال قیمت گاز طبیعی که جزء خوراک پتروشیمی ها محسوب می شود در برنامه بودجه هر سال مطابق با نرخ مشخص شده دلار دولتی در لایحه بودجه تعیین میشود. به این صورت این تعیین قیمت ها بر روی هزینه های شرکت های پتروشیمی تاثیرگذار خواهد بود.
همچنین شرکت هایی که کانههای فلزی استخراج می کنند به دلیل این که از حق بهره برداری از منابع طبیعی دولت سود میبرند وظیفه دارند 20 تا 30 درصد از فروش خود را به صورت سالانه به خزانه دولت پرداخت کنند.
بدلیل اینکه میزان عدد واریزی در بودجه سالانه تعیین میشود میزان سود سالانه این شرکتها تحت تاثیر بودجه تعیین شده توسط دولت قرار میگیرد.
مورد بعدی نرخ مالیاتهای تعیین شده در بودجه است. این نرخ میتواند به صورت سالانه برای صنایع مختلف متفاوت باشد. دولت با به وجود آوردن انقباض اقتصادی حاص از افزایش مالیات میتواند کنترل رشد تورم را در دست بگیرد. از طرفی افزایش میزان مالیات شرکتها به کاهش درآمد آنها میانجامد.
گفتیم که یکی از مواردی که در برنامه بودجه هزینهای به آن تخصیص مییابد عمران و آبادانی کشور است. برای اینکه دولت بتواند از تولیدات داخلی حمایت کند در پروژههای مربوط به عمران و آبادانی محصولاتی که توسط کارخانههای داخلی تولید میشوند را مورد استفاده قرار میدهد.
به این ترتیب هرچه در برنامه بودجه هزینه بیشتری به بخش عمران و آبادانی اختصاص پیدا کند، درآمد شرکتهایی از قبیل فولاد و سیمان افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
البته برنامه بودجه میتواند بر عملکرد گروه انبود سازی هم تاثیر مثبتی داشته باشد و آن هم در صورتی است که سرمایه گذاری در بخش ساختمان افزایش پیدا کند. چون دولت در برنامه بودجه تملکات و سرمایه گذاریهای خود را افشا میکند.
تاثیر انتشار اوراق بدهی توسط دولت
دولت برای تامین مالی خود به انتشار اوراق بدهی میپردازد که با افزایش آن سود بدون ریسک در بازار افزایش یافته و به جرب نقدینگی کمک میکند.
اوراق بدهی این قابلیت را دارند که با بورس رقابت کنند و میتوانند جریان نقدینگی را از بورس خارج کنند.
قیمت فروش نفت از مواردی است که باید در برنامه بودجه توسط دولت پیش بینی شود. اما اگر رقم پیش بینی شده توسط دولت بیشتر از درآمد سالانه حاصل از فروش نفت باشد دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد.
در این زمان باید برای جبران این کسری بودجه به انتشار اوراق بهادار بپردازد. این اتفاق میتواند افزایش نرخ ارز و نرخ تورم را پایه ریزی کند.
سخن پایانی
هر چند این موضوع ابعاد گستردهای داشته و میتواند بر بخشهای مختلف صنعتی تاثیرگذار باشد؛ اما در این مقاله سعی کردیم تا با اشاره به تنها بخشی از این موارد شما را با نحوه تاثیرگذاری برنامه بودجه دولت بر بخشهای مختلف آشنا کنیم.
قطعا مطابق با بودجهای که سالانه توسط دولت به مجلس ارائه میشود برخی از صنایع با رشد و برخی دیگر با رکود مواجه خواهند شد.