آمریکا ممنوعیت صادرات نفت به کشورهای دیگر بجز کانادا را در سال ۲۰۱۵ لغو و رقیب جدیدی را وارد بازار جهانی نفت کرد که معادلات آن را تغییر کرد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین، افزایش تولید نفت شیل آمریکا در پنج سال اخیر علاوه بر این که وابستگی آمریکا به واردات نفت خارجی را کاهش داد، بازیگر جدیدی را در بازار جهانی ایجاد کرد و سهم بازار بزرگانی چون عربستان سعودی و روسیه را ربود.
رونق نفت شیل به خصوص در فاصله سال 2017 تا 2019 که صادرات نفت آمریکا دیگر محدود نبود، تلاشهای گروه اوپک پلاس به سرکردگی عربستان سعودی و روسیه برای محدود کردن عرضه و تقویت قیمتها را تا حدودی بی اثر کرد. هر بار که اوپک پلاس موفق شد قیمت نفت را به بالای 55 تا 60 دلار در هر بشکه برساند، تولیدکنندگان نفت آمریکا فعالیت حفاری خود را افزایش داده و از قیمتهای بالاتر بهره برداری کردند و با وارد کردن سیل بی رویه عرضه به بازار جهانی، مانع رشد قیمتها شدند.
این امر باعث شد اوپک و روسیه که متحد اصلی اش در اوپک پلاس است، در زمان تصمیم گیری در سیاست تولید نفت، واکنش نفت شیل آمریکا به قیمتهای بالاتر را بررسی کنند. این گروه با سیاستهایی که در چند سال گذشته به اجرا گذاشته است اعلام کرده که با وجود وسوسه کسب درآمد نفتی بالاتر بواسطه قیمت نفت بالای 60 دلار، تمایلی ندارد با محدودیت بیش از حد عرضه، سهم بازارش را فدا کرده و به رقیبان شیل واگذار کند.
آمریکا در سال 2018 به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شد و بالاتر از عربستان سعودی و روسیه ایستاد و این جایگاه را با وجود کاهش تولید که تحت تاثیر پاندمی کووید 19 روی داد، حفظ کرده است. از سوی دیگر عربستان سعودی بیش از چهار سال است که تحت توافق اوپک پلاس، تولیدشان را محدود نگه داشته اند.
طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، رونق نفت شیل و لغو ممنوعیت صادرات کمک کرد صادرات نفت آمریکا در سال 2019 به حدود سه میلیون بشکه در روز صعود کند. از اواخر سال 2019 میانگین صادرات ماهانه نفت آمریکا هر ماه بجز ماههای مه و ژوئن از سه میلیون بشکه در روز فراتر رفت.
رشد صادرات به کاهش وابستگی آمریکا به نفت خارجی در مقایسه با اوجش در سال 2005 کمک کرد و همچنین مانع افزایش قیمت نفت در هنگام وقوع رویدادهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه شد.
واردات نفت آمریکا در سال 2019 به 6.8 میلیون بشکه در روز نزول کرد که حدود یک سوم کمتر از حجم واردات 10.1 میلیون بشکه در روز در سال 2005 بود.
رونق نفت شیل آمریکا یکی از دلایلی بود که پس از حمله سپتامبر 2019 به تاسیسات نفتی عربستان سعودی و مختل شدن صادرات این کشور، قیمت نفت سه رقمی نشد. رشد صادرات نفت آمریکا همچنین مانع از افزایش قیمت نفت پس از اقدام دولت ترامپ در وضع تحریم علیه صادرات نفت ایران در سال 2018 و نفت ونزوئلا در سال 2019 شد.
اکنون هم صادرات نفت آمریکا شانس زیادی برای تصاحب سهم بازار وزنه های قدرتمندی نظیر عربستان سعودی و روسیه در چین دارد. اما دولت بایدن ممکن است محدودیتهایی را برای فعالیت حفاری در زمینها و آبهای فدرال وضع کند و منابع نفت آمریکا برای صادرات به بازارهای خارجی را محدود کند.
صادرات نفت آمریکا به چین در نوامبر با افزایش خرید نفت از سوی چین تحت فاز اول توافق تجاری واشنگتن و پکن، بر مبنای سالانه سه برابر شد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، با این حال موسسه امریکن پترولیوم با اشاره به این که وعده بایدن برای ممنوعیت لیزینگ زمینها و آبهای فدرال برای توسعه منابع نفت و گاز ممکن است روند کاهش واردات نفت آمریکا را معکوس کند، هشدار داد حدود یک میلیون شغل تا سال 2022 از بین خواهند رفت و واردات نفت آمریکا از منابع خارجی ممکن است تا سال 2030 دو میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند.