مرتضی افقه معتقد است که وجود ابهامات در فضای بینالمللی خارجی و از طرفی دیگر وجود غیرمتخصصان در فضای داخلی اقصاد، مهمترین موانع در پیشبینی پذیر بودن اقتصاد کشور هستند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین،صبح امروز جلسهای با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، مدیران بورسی و مدیران حدود ۳۰ هلدینگ و حقوقی بزرگ بازار سرمایه در وزرات اقتصاد و دارایی برگزار شد تا وضعیت بورس و راهکارهای حمایت از بازار سرمایه مورد بررسی قرار گرفته و مسایل و مشکلات اقتصادی در این خصوص واکاوی شود؛ یکی از مسایل مطرح شده در این نشست در خصوص «اهمیت پیشبینی پذیری اقتصاد» در کشور بود، موضوعی که به بیان دکتر خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی از الزامات ضروری در جهت رشد و توسعه سرمایه گذاری و اقتصاد محسوب می شود.
استاد دانشگاه چمران اهواز در بررسی اهمیت پیشبینی پذیر بودن اقتصاد در کشور گفت: وظیفه علم، پیشبینی پذیر کردن جریانها و واقعیتها است، به طوری که تمام تحقیقات و مطالعات در راستای افزایش قدرت پیشبینی، حرکت میکنند.
مرتضی افقه افزود: در علوم انسانی به طور عام و در اقتصاد به طور خاص تمام تلاشها بر این است که بتوان متغیرها را پیش بینی کرد و بر اساس آن با ارایه فرمول و راهکارهای مناسب به پیش بینی رخدادها پرداخت.
ابهامات بینالمللی؛ مهمترین مانع پیشبینی پذیری
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: برای تحقق این موضوع به ابزار نیازمندیم که بخشی از آن به اطلاعات و آمار مربوط می شود؛ برای به دست آوردن این اطلاعات نیازهای نرم افزاری و نیز سخت افزاری وجود دارد، البته مشکل کشور ما در این خصوص بیثباتی هم در قوانین داخلی و هم در روابط خارجی است.
وی تصریح کرد: در شرایط فعلی اقتصاد ما بیش از این که به تصمیمات داخلی بستگی داشته باشد، به تصمیمات و روابط خارجی و بینالمللی وابسته است، بنابراین با توجه به ابهامات موجود در خصوص رفع تحریم ها و احیای برجام نمیتوان از این منظر پیشبینی دقیقی از دورنمای آینده داشت و در چنین فضایی حرف از پیشبینی پذیر بودن، غیر علمی به نظر می رسد.
حضور غیرمتخصصان و اخلال در پیشبینی پذیری اقتصاد
استاد دانشگاه چمران اهواز بیان کرد: در روابط داخلی هم می توان گفت غیر متخصص بودن تصمیمگیران سبب می شود تا رفتارها به گونهای باشد که خیلی زود تصمیمات به مشکل بر میخورد و همین موضوع سبب میشود تا نیاز یه تغییر و اصلاح داشته باشند؛ بنابراین بی ثباتی در تحولات داخلی نیز زمینه پیش بینی پذیر بودن متغیرهای اقتصادی را به شدت کاهش می دهد.
مرتضی افقه گفت: رونق تولید از یک سو ارتباط زیادی به روابط خارجی و از سوی دیگر به متغیرهای داخلی مانند نرخ ارز، نرخ سود، نرخ دلار دارد، متغیرهایی که در حال حاضر از ثبات مناسبی برخوردار نیستند و بنابراین قابل پیشبینی هم نیستند و از آنجا که بورس وابستگی به تولید دارد و شاخص تولید در اقتصاد محسوب میشود تا برون رفت از این مسائل نمی توان به پیش بینی پذیر بودن اقتصاد دست یافت.