طی پنج ماه اخیر صادرات فراوردههای نفتی ایران متوقف شده بود اما اکنون وزیر نفت خبر ازسرگیری این صادرات را اعلام کرده و قرار شده است که از دو هفته آینده روال صادرات فراوردههای نفتی مانند گذشته آغاز شود.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گذاری آنلاین، بر اساس آخرین آمار، صادرات فرآورده نفتی نسبت به سال 1391 تقریبا چهار برابر افزایش یافت و از 5.9 میلیون تن در سال 1391 به 23 میلیون تن در سال 1398 رسید. در حوزه بنزین علی رغم اینکه تولید بنزین یورو 4 و 5 در سال 1391 صفر بود، در سال 1398 به بیش از 76 میلیون لیتر رسید و در گازوئیل نیز تولید گازوئیل با کیفیت یورو از 6 میلیون لیتر در اوایل سال 1392 به 45 میلیون لیتر در سال 1398 افزایش یافت.
در این بین، ایران بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده بنزین خاورمیانه شناخته شد و بنزین خود را به افغانستان، پاکستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و اقلیم کردستان عراق به طور مستقیم صادر کرد؛ در سال 1396 تولید بنزین کشور 59 میلیون لیتر بود و پالایشگاه ستاره خلیج فارس، سه میلیون لیتر بنزین در روز تولید میکرد، در سال 1398 متوسط تولید بنزین به 107 میلیون لیتر در روز رسید که نیازمند 120 میلیون لیتر ظرفیت عملیاتی است.
ایران در سال 1396 حدود 17 میلیون لیتر بنزین در روز واردات داشت و اگر اقدامی برای خودکفایی صورت نمی گرفت، در سال 1398 واردات به 40 میلیون لیتر در روز میرسید که با بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایران در سال 1397 از واردات بنزین بینیاز شد و در شهریور سال 1398 به عنوان صادرکننده بنزین به کشورهای همسایه مطرح شدیم.
هرچند که ایران توانست اقدام کارسازی را در این حوزه انجام دهد اما به اعتقاد تحلیلگران نمیتوان از این واقعیت نیز چشم پوشی کرد که در حوزه پالایشگاه سازی آنطور که باید پیش نرفتهایم، آمار بیانگر این است که طی هشت سال گذشته در مجموع یک افت 11درصدی در صنعت پالایش نفت کشور رخ داده، بدین ترتیب که از سال 1392 تا سال 1399 با سقوط 214 هزار بشکه یک روند نزولی در میزان پالایش نفت خام در پالایشگاهها کشور به ثبت رسیده است.
طی هشت سال گذشته تنها پالایشگاه با خوراک میعانات گازی با ظرفیت روزانه 400 هزار بشکه در روز وارد مدار تولید شده است. این درحالی است که اگر افزایش راندمان و میزان تولید 9 پالایشگاه نفتی به موازات پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس افزایش مییافت میتوانست در دوره تحریم روند صادرات فرآوردههای نفتی رشد بسیار بیشتری پیدا کند و ارزآوری حاصل از آن میتوانست کمک شایانی به اقتصاد کشور کند.
به گفته تحلیلگران، باید گفت طی سالهای گذشته در شرایطی که تحریمهای یک جانبه غرب به کاهش شدید صادرات نفت خام کشور منجر شده بود انتظار می رفت که با تکیه بر اقداماتی چون بهینه سازی و نوسازی واحدهای پالایشی میزان بیشتری از ذخایر نفتی را پالایش کرد تا در نتیجه صادرات نیز رونق بیشتری بگیرد.
مجموعه این شرایط موجب شد تاجواد اوجی - وزیر نفت در شهریورماه اعلام کند که صادرات فرآوردههای نفتی از دو ماه گذشته متوقف شده است و ما هم این سیاست را ادامه خواهیم داد. در بخش بنزین نیز کاهش سطح ذخیرهسازیهای بنزین متوقف شده و در حال افزایش سطح ذخیرهسازیها هستیم.
به گفته وی، متأسفانه به لحاظ اینکه در بخش پالایشی و پتروپالایشگاهی سرمایهگذاری در صنعت نفت شکل نگرفته و تقریبا میتوان گفت ارقام تولید در حال نزدیک شدن به مصرف است، این نگرانی هم وجود دارد که پس از رفع شیوع ویروس همهگیر کرونا بیشک سفرها افزایش مییابد؛ بنابراین این موضوع نیز جزو اولویتها و برنامههای وزارت نفت است.
اکنون با گذشت پنج ماه از توقف صادرات فراوردههای نفتی، وزیر نفت وعده از سرگیری صادرات را تا دو هفته آینده داده است و به نظر می رسد که میزان محدودیت های تامین ذخایر داخلی کاهش یافته است.
سیاست و وعدههای وزیر نفت و مدیران جدید صنعت پالایش نفت کشور بیانگر توسعه پالایشگاهسازی است، آنطور که وزیر نفت وعده داده طی 4 تا 5 سال آینده ظرفیت پالایشی کشور 1.4 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز معتقد است توسعه صنایع پالایشی خط بطلانی بر تفکر سنتی خام فروشی است، در عین حال این اعتقاد را دارد که هرچه از خامفروشی منابع هیدروکربوری به سمت احداث پتروپالایشگاهها و پتروشیمیها وسپس توسعه صنایع تکمیلی حرکت کنیم، میزان ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی و تحریمگریزی به ازای هر گامی که برداشته میشود به طورقابل ملاحظهای افزایش مییابد.
بر این اساس باید از این پس شاهد شکوفایی هرچه بیشتر صنعت پالایش نفت ایران و دور شدن هرچه بیشتر از خام فروشی باشیم و به نظر می رسد که برنامه های دولت در این راستا نیز کارساز باشد.