بانک مرکزی به کمک کاهش نرخ رشد نقدینگی، کاهش انتظارات تورمی و عضویت در پیمانهای بین المللی، التهابهایی ارزی را کنترل کرد.
به گزارش سرمایهگذاری آنلاین ،حجت ایزدخواستی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه در چند ماه گذشته، اقتصاد ایران با چالشهای گوناگونی مواجه شده است، اظهار کرد: از جمله این چالشها میتوان به جنگ غزه و اسرائیل، بمبگذاری کرمان، حمله اسرائیل به سفارت ایران، حمله موشکی ایران به خاک اسرائیل، شهادت آقای رئیسی، صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و... اشاره کرد، ایجاد این التهابها میتوانست ارزش پولی ملی کشور را کاهش دهد، اما بازار ارز توسط بانک مرکزی به خوبی مدیریت شد.
او بیان کرد: بانک مرکزی و دولت طی اقداماتی که از قبل تدبیر کرده بودند توانستند در این التهابها بازار ارز را کنترل کنند.
این اقتصاددان عنوان کرد: از نظر بنیادی نرخ ارز رشد خود را کرده است و رشد نرخ ارز بیش از این معنا ندارد.
ایزدخواستی خاطرنشان کرد: در گذشته عوامل زیادی برای افزایش نرخ ارز وجود داشت، یکی از این عوامل در شرایطی روی میداد که ارز حاصل از صادرات کالا، خدمات و نفت در گذشته به ایران بر نمیگشت و یا با تاخیر زیاد به کشور بر میگشت، این موضوع موجب میشد نرخ ارز افزایش یابد. اما در حال حاضر ارز حاصل از صادرات با سرعت بیشتری به کشور باز میگردد.
او تصریح کرد: در گذشته یکی از عوامل افزایش نرخ ارز، افزایش نرخ رشد نقدینگی به ۴۰ درصد بود، اما در حال حاضر نرخ رشد نقدینگی کنترل شده و در فروردین ۱۴۰۳ به کانال ۲۴ درصدی کاهش یافته است.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: عامل دیگری که در گذشته منجر به رشد نرخ ارز می شد، افزایش انتظارات تورمی بود، اما در حاضر انتظارات تورمی کنترل شده و این موضوع موجب شده بازار ارز تحت کنترل بانک مرکزی قرار گیرد.
ایزدخواستی اظهار کرد: در حال حاضر کشورمان به عضویت پیمانهای بین المللی پولی درآمده است و عضویت ایران در این پیمانها بازگشت ارز حاصل از صادرات را به کشور تسریع کرده است.
او گفت: بنابراین کنترل سه عامل کاهش نرخ رشد نقدینگی، کاهش انتظارات تورمی و عضویت در پیمانهای بین المللی موجب شده التهابهایی که در کشورمان روی داده بود، بر بازار ارز تاثیرگذار نباشد. به همین دلیل نرخ ارز که در سال گذشته در کانال ۵۱ هزار تومانی قرار داشت، امسال به ۶۰ هزار تومان و کمتر رسید. یعنی نرخ ارز با وجود همه این التهابها نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.
به گزارش ایبنا،این اقتصاددان در پایان تاکید کرد: مدیریت نرخ ارز به دو بخش کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میشود و چون سیاستهای پولی به گونهای بوده که نرخ ارز در بلند مدت مدیریت شود، این عامل موجب شد تا التهابها در بازار ارز اثرگذار نباشد.