در نشست کمیته فنی کاربردی فناوریهای هستهای کمیسیون انرژی اتاق ایران لزوم سرمایهگذاری بخش خصوصی در راکتورهای کوچک مدولار بررسی شد. SMRها راکتورهایی ایمن و به صرفه برای نسل آینده هستند.
به گزارش سرمایهگذاری آنلاین ،نشست کمیته فنی کاربردی فناوریهای هستهای کمیسیون انرژی اتاق ایران برگزار شد. در این نشست محمد اعظمی، رئیس کمیته فنی کاربردی فناوریهای هستهای کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: راه توسعه از طریق همکاری با بخش خصوصی ممکن است. بخش خصوصی میتواند با خیال راحت در حوزه فناوریهای هستهای سرمایهگذاری کند. یکی از این ظرفیتهای توسعهای، ساخت راکتورهای کوچک مدولار (SMRs) نسل جدیدی از نیروگاههای هسته ای است.
بهگفته اعظمی محور مشارکت در حوزه انرژی اتمی، سرمایهگذاری برای ساخت نیروگاههای اتمی با تکیهبر توان داخلی، کاهش آلایندهها و تولید برق است. SMRها راکتورهایی ایمن و به صرفه برای نسل آینده هستند که باید به این تکنولوژی و ظرفیت در توسعه صنعت و استفاده از انرژی پاک توجه شود.
اعظمی در ادامه از وضعیت نیروگاههای کوچکمقیاس گفت: باید ابتدا به این پرسش پاسخ داده شود که وضعیت نیروگاههای حرارتی در 10 سال آینده به سمت و سویی خواهد رفت؟ SMR ها ویژگی خوبی برای صنایع دارند. عمر بالای این نیروگاهها و هزینه پایینتر برای راهاندازی فرصت سرمایهگذاری جذابی برای بخش خصوصی است.
در ادامه گزارشی از روند توسعه نیروگاههای کوچکمقیاس در روسیه و برآوردی اقتصادی سیستم تولید برق پاک با استفاده از انرژی هستهای ریتم-200 با ظرفیتهای مختلف تولید 50 و 100 و 300 مگاواتی ارائه شد.
همچنین عنوان شد که سازمان انرژی اتمی بهنوبه خود زیرساختها را آماده میکند. از طرفی در تعامل با بخش خصوصی اتفاق خوبی خواهد افتاد.
در ادامه بر دو رویکرد، اول تدوین و تهیه فرایندی برای دسترسی به تکنولوژی خارجی و دوم تولید بومی برای احداث نیروگاههای اتمی کوچکمقیاس SMR ارائه شد. 85 طرح SMR در دنیا در حال کار کردن در سطوح مختلف است.
در این نشست نیروگاههای SMR و ظرفیت آن در تولید برق پاک با استفاده بررسی شد و درباره انواع راکتورهای کوچکمقیاس درحالتوسعه در جهان توضیحاتی داده شد. همچنین عنوان شد برای ساخت SMR ها معتقدند که بیشتر تجهیزاتش در کارخانه ساخته شود و در پلن نصب شود و این بر زمین نصب میشود. این نیروگاهها 60 تا 100 سال پشتیبانی و خدمات دریافت میکند و سوخت غنی اورانیوم با غنای 20 درصد استفاده میشود.
همچنین مفروضات اصلی برای محاسبه و مقایسه برآوردهای اقتصادی بین طرحهای مختلف تولید برق هستهای در این نشست عنوان شد. اگر این واحدها درست بهینهسازی شوند، زمان احداث کوتاهتر خواهد شد.
نیروگاههای بزرگمقیاس به چند ده میلیارد دلار هزینه نیاز دارد ولی نیروگاههای کوچک بهصرفهتر است. این پروژه با کمترین قیمت و کوتاهترین زمان انجام میشود و این قرابت خوبی با صنعت در ایران دارد. مدتزمان بهرهبرداری 60 سال و تا 100 سال ادامه دارد.
در ادامه مقایسهای با نیروگاههای خورشیدی انجام شد. نیروگاه خورشیدی برای 15 الی 17 سال استفاده میشود. توان تولیدی در نیروگاه خورشیدی ثابت نیست و عدد برآورده شده 10 سنت است.
در این نشست تصریح شد: سازمان انرژی اتمی میخواهد از سلطه دولتی برای این صنعت بیرون بیاید. دولت سرمایهگذار خوبی نیست و فقط باید حامی شرکتها باشد. از طرفی بهترین قلاب برای وصل بخش خصوصی و انرژی اتمی نیروگاههای کوچکمقیاس است و در این مسیر حمایت بخش خصوصی بسیار مهم است.
در ادامه این نشست آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران هم گفت: استفاده از انرژی پاک و کاهش کربن یکی از مسیرهای جدی است که باید ما هم چون همه دنیا در این مسیر سرمایهگذاری کنیم.
او ادامه داد: تمام دنیا سوخت چندگانه کار میکنند و ما هم باید چون دنیا به منابع متعدد سوخت توجه کنیم. البته ذینفع نهایی همه فرایندهای انرژی دولت است و اگر دولت این پروژه را به نحوه شایسته، شفاف کند و به بخش خصوصی اطمینان دهد، در سال 1404 فرایند جلب سرمایه را میتوانیم بهصورت مشارکت عام تعریف کنیم. صنایع میتوانند در این مسیر سرمایهگذاری کنند و باید نحوه بازپرداختها مشخص شود. اینکه با چه فضای اطمینان بخشی به تفاهم برسیم و به دنبال سرمایهگذار برویم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح کرد: همچنین با اشاره به رویداد کاپ 29، اظهار کرد: کاهش کربن یکی از اهداف مورد تاکید در کاپ 29 بود. در حوزه کاهش کربن، بنگاههای ایرانی توانستند قدمهای فعالانه بردارند و این گزارشها در نشست COP ارائه و مایه تعجب دیگر کشورها شد. از طرفی دوستی با محیطزیست یکی از موضوعاتی است که از ۳ هزار سال قبل تا به امروز در ایران مورد توجه بوده است.
به گفته نجفی، یک درصد سرمایهگذاری جهانی در کاهش کربن را ایران انجام داده است و ما سهم خوبی در جهان داشتهایم. باید برای کاپ 30 اجماع بیشتری داشته باشیم. همچنین فرصت رابطه متعارف بین بخش خصوصی و سازمان فراهم شود.
در بخش دیگر این نشست فعالان بخش خصوصی و اعضای کمیسیون انرژی سؤالات خود را مطرح کردند و قرار شد در یک نشست دیگری به این ابهامات بهصورت شفاف و مشخص پاسخ داده شود تا بخش خصوصی به آسودگی در مسیر تولید انرژی پاک و ساخت نیروگاههای SMR سرمایهگذاری کند.