در جریان معاملات آخرین هفته پاییز ۱۳۹۸، معامله گران بازار مشتقه بورس کالای ایران با انعقاد بیش از ۳۱۹ هزار قرارداد آتی، ارزشی بیش از ۴۲۱۸ میلیارد و ۱۸۷ میلیون ریالی را رقم زدند.
در هفته منتهی به ۵ مهر ماه، ۴۵۹ هزار و ۸۵۰ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۲۲ هزار میلیارد ریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران مورد داد و ستد قرار گرفت.
پس از بررسی ادبیات موجود در بازارهای مالی دنیا، ٦ کارکرد بالقوه قراردادهای آتی کالا شناسایی شدند. سه کارکرد نخست را می توان کارکردهای اصلی نامید که معاملات آتی کالا انجام می دهند: کشف قیمت، مدیریت ریسک قیمت (پوشش ریسک یا هجینگ) و مکانی برای سرمایه گذاری. در این شماره از سری گزارش های «بورس کالا و اقتصاد» در خصوص چهارمین مزیت بازار آتی یعنی تسهیل معاملات ...
دنیا برای مقابله با نوسان شدید قیمت کالاها و تنظیم بازار کالاهای اساسی چه راهی را رفته است؟ بی شک یکی از مسیرهای اصلی در این حوزه، راه اندازی بورس های کالایی و توسعه ابزارهای مالی این بورس ها در سراسر دنیا بوده است که در سری گزارش های «بورس کالا و اقتصاد» به نقش این بورس در تنظیم و ساماندهی بازارهای کالایی می پردازیم. بررسی ها نشان می دهد، روند توسعه ...
در هفته گذشته اظهار نظرهای گوناگونی پیرامون بورس کالای ایران مطرح شد که" قیمت کالاها در بستر عرضه و تقاضا کشف شود" ،"قاچاق و بازار سیاه چگونه شکل می گیرد؟"، "نقش بورس کالا در تامین مالی و تحقق رونق تولید" و "بورس کالا بستری امن برای عرضه محصولات کشاورزی" از مهم ترین عناوین آنها بود.
این روزها اقتصاد کشور درگیر مسائل مختلفی از قبیل تورم، گرانی، نوسانات شدید قیمتی و فقدان شفافیت قیمتهاست. در این بین ابزارها و سازوکارهای مختلفی مالی در بازار سرمایه وجود دارد که میتواند از وقوع این مشکلات جلوگیری کند.
احمد انارکی محمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در نشست اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر امور اقتصاد و دارایی، رؤسای بانکها و بیمهها و معاونان وزارت اقتصاد و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، بر عرضه حداکثری کالاهای اساسی در بورس کالا به عنوان یکی از راهکارهای تحقق رونق تولید تاکید شد.
شاخص کل بورس روز گذشته با رشد ۱۸۳۲ واحدی توانست بالاتر از سطح ۱۹۰ هزار واحدی قرار بگیرد و فاصله خود را با سقف تاریخی به حدود پنج هزار واحد برساند. به این ترتیب نماگر کل بازار برای رکوردشکنی دوباره صعودی ۵/۲ درصدی را نیاز دارد.
طی نیمه اول فروردین ۹۸ و با توجه به نام گذاری امسال به نام سال " رونق تولید" اظهار نظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که " برنامه های بورس کالا در سال رونق تولید"، " سال رونق تولید، زمان اعتماد کامل به نظام بازار و بورس کالاست"، " بورس کالای ایران، محمل همدلی رونق تولید است" و " نقش آفرینی بورس کالا در رونق تولید" از مهم ترین آنها بود.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق معتقد است که در نظام بازار کالای کشور، باید حرکت دولت و ملت باهم باشد به نحوی که اگر هماهنگی مناسبی میان دولت، اتحادیه های تولیدکنندگان و مصرف کنندگان با حفظ مسائل تولید و مصرف ایجاد شود، بدون تردید بهترین اتفاق ها رقم می خورد که بستر و محمل این همدلی و هماهنگی، بورس کالای ایران است.
تالارهای مختلف بورس کالای ایران طی بهمن ماه سال ۹۷ شاهد معامله بیش از ۲ میلیون و ۱۶۸ هزار تن انواع کالا به ارزش ۱۰۳ هزار میلیارد ریال بود که نسبت به ماه ماقبل به ترتیب رشد ۲۲ و ۴۰ درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد.
شاخص سهام پس از ثبت پنج افت متوالی، روز گذشته بار دیگر به مدار صعودی بازگشت و توانست با رشد ۵۵۰ واحدی، در سطح ۱۵۶ هزار و ۷۰۵ واحدی قرار گیرد. واقعیت این است که به دنبال رسیدن قیمت سهام به مرزهای حساس، بهانههای هرچند کوچک در نگاه فعالان بازار پراهمیت جلوه میکنند.
حمیدرضا فولادگر معتقد است که با تجربیات به دست آمده در این سال ها، باید همواره اصول و قواعد اقتصادی را برای تنظیم اقتصاد رعایت کنیم به طوریکه برای توسعه، راهی جز رفتن به سمت مکانیسم عرضه و تقاضا و ایجاد رقابت در اقتصاد نداریم.
عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت: طی ۱۵ سالی که از راه اندازی نخستین بورس کالایی یعنی بورس فلزات در کشور می گذرد، یکی از کارکردهای موثر این بورس حرکت به سمت اقتصاد بازار در فضایی شفاف و قابل نظارت بوده است به طوریکه در مقایسه با گذشته، هم از قیمت گذاری فاصله گرفته ایم و هم آمارهایی از مبادلات کالاهای مهم و مواد اولیه بدست آمده ...
در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران رخ داد که " پیشنهادات ۹ گانه برای تقویت بورس کالا به کمیسیون اقتصادی مجلس" ، "شفافیت و رقابت در ذات بورس کالاست"، " برای تامین مالی تولید به سمت بورس کالا برویم" و " تابلوی بورس کالای ایران، مبنای معاملات زعفران در اروپا" از مهم ترین آنها بود.